Tilburgse cafébazen negeren rookverbod

In 25 Tilburgse kroegen is de sigaret terug van even weggeweest. De cafébazen steunen elkaar in hun actie tegen het rookverbod. De eerste waarschuwing is al binnen.

Hij zag twee blaaskapellen verdwijnen uit zijn café. „Die hadden ergens een kantine gevonden waar ze wel mochten roken. Dan is het: bedankt voor de zorgen Sjef, maar we hebben een andere locatie.”

Ook andere klanten kwamen minder. „Als ik ze zag, kwamen ze met excuusjes. Dan waren ze ziek geweest.” Sjef Broeren (46) twijfelt er niet over: die mensen bleven weg vanwege het rookverbod. „Ik heb na twee weken de asbakken teruggezet”, zegt de uitbater van de Tilburgse buurtkroeg De Kauw. Hij steekt er zelf nog eentje op. „Hier rookt 90 tot 95 procent. Ik rook zelf een builtje shag per dag.”

Sinds deze week steunen 25 kasteleins van Tilburgse buurtcafés de actie van De Kauw. Overal staan weer asbakken. De cafébazen helpen elkaar bij het betalen van boetes. Ze hebben ook geld bij elkaar gelegd voor een advocaat. Dinsdag komt de groep weer bij elkaar, dan met z’n zestigen. Ook grotere cafés overwegen mee te doen, zegt Broeren. „We krijgen telefoontjes uit Den Bosch, Etten-Leur en Amsterdam. Het balleke is gaan rollen.”

De Kauw heeft twee tafels, twee biljarts, een bar en veel donker hout. Er komen drie biljartclubs, een kaartclub en een carnavalsvereniging. Broeren heeft geen personeel. „We hebben een klantenkring van tweehonderd man”, vertelt hij. „Sommigen wonen hier praktisch.”

Zo ook Ben Lugters (71), die achter een bak vol peuken aan de bar zit. „Allemaal van mij”, bevestigt hij. Als De Kauw het rookverbod zou handhaven, zouden al zijn vrienden wegblijven, verwacht Lugters. „We waren met ons kaartclubje al van plan voortaan om iedere week bij iemand thuis af te spreken”, zegt William Deliën (46). Hij betwist dat Broeren het rookverbod twee weken een kans heeft gegeven. „Zo lang heeft het gelukkig niet geduurd.”

Martin Warmerdam van Koninklijke Horeca Nederland kan nog niet zeggen wat het rookverbod kleine kroegen kost. „We ontvangen uit het hele land signalen dat het slecht gaat. We zijn de cijfers aan het verzamelen.” In hoeverre omzetdaling door het rookverbod komt, is volgens hem de vraag. „We hebben ook te maken met een dalende economische groei, prijsstijgingen en een minder goede zomer.”

De cafébazen riskeren met hun actie boetes die kunnen oplopen tot 2400 euro per overtreding. „Wij ondernemen serieus actie tegen de berichten uit Tilburg”, zegt Bob Kiel van de Voedsel- en Warenautoriteit, die het rookverbod controleert. „We intensiveren de controles. Wanneer we komen, houden we geheim.”

De Kauw heeft inmiddels een waarschuwing op zak. „De volgende keer kost het 300 euro”, zegt Broeren. Toch is hij vastbesloten door te gaan. „Ik zou 20 procent minder omzet hebben door het rookverbod. Dan ga ik over de kop.” Hij heeft overwogen een rookruimte aan te leggen. „Maar daar zouden hutjemutje twintig man in kunnen. Hoe moet dat dan als ik veertig man heb? Bovendien mag ik er zelf niet in. Dan gaat het sociale contact eraan.” Wat Broeren betreft moet het rookverbod worden teruggedraaid. De overheid moet roken in kleine cafés gedogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden