Tilburgs burgemeester onder vuur

Burgemeester Vreeman van Tilburg zou de gemeenteraad onjuist en onvolledig hebben ingelicht over de verbouwing van het Midi-theater.

Officieel weet burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman nog van niets, maar zijn positie lijkt nauwelijks houdbaar. Vandaag wordt het rapport van de enquêtecommissie over het Midi-theater gepresenteerd, maar afgelopen weekend publiceerde onder meer het Brabants Dagblad al informatie daaruit. Er blijkt zware kritiek te zijn op de burgemeester en een of meer wethouders. Zij zouden informatie over overschrijdingen bij de verbouwing van het theater hebben achtergehouden.

De verwachting is dat burgemeester Vreeman zwaar onder vuur komt te liggen. De meeste fractievoorzitters in de Tilburgse gemeenteraad – ook die van de PvdA – vinden dat het democratisch proces geschonden is. De meesten vinden bovendien dat dat niet zonder consequenties voor de burgemeester kan blijven.

Maarten van den Tillaart (CDA) concludeert dat Vreeman ’een groot probleem heeft’. „Dat bleek ook al uit de openbare verhoren van de enquêtecommissie. Hij heeft keer op keer geen openheid gegeven en de overschrijdingen en de problemen met de exploitanten telkens verzwegen. Het zou verstandig zijn als hij besloot ergens anders te solliciteren.”

Lid van de enquêtecommissie Hans Smolders (Lijst Smolders) werd eerder veroordeeld voor het lekken van informatie, maar zegt dat in dit geval niet gedaan te hebben. „Ik zou dat niet stiekem doen, maar gewoon in alle openheid. Bovendien, het gaat natuurlijk om de inhoud van het rapport. En die is dodelijk.”

Het zou zo mooi worden, de oude bioscoop Midi, maar het werd een hoofdpijndossier voor de gemeente Tilburg. In november 2007 maakte Arijan van Bavel, het typetje ’Adje’ uit ’Mooi! Weer de Leeuw’, bekend de oude bioscoop over te willen nemen om er een variététheater van te maken. De gemeente zou de kosten van aankoop en verbouwing van dit ’Adje-theater’ op zich nemen, Van Bavel zou voor de exploitatie zorgen. Al snel bleken de plannen met het theater wel erg ambitieus en slecht onderbouwd. In april 2008 struikelde de coalitie over het onderwerp. In februari 2009 bleek dat het budget met maar liefst 1,9 miljoen euro zou worden overschreden. Wethouder Backx sneuvelde en de raad greep naar het zwaarst mogelijke middel om dit te onderzoeken, namelijk de raadsenquête.

Voorzitter van de enquêtecommissie Arjan Pronk (PvdA) is niet te spreken over het lekken van het rapport en heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. „Het is uitermate vervelend dat betrokkenen van alles over zichzelf in de krant lezen zonder dat ze goed kunnen reageren. Uit de uitlatingen in de media maak ik op dat zij het rapport in zijn geheel hebben gezien. Maar het blijft een interpretatie van de daar gepresenteerde gegevens, en geen letterlijke weergave ervan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden