Tilburger wil niets met geld te maken hebben

Aan de muur van zijn flat in Tilburg hangt een wissellijstje met daarin enkele bankbiljetten, vergezeld van de tekst: 'Mijn eerste ongeldig verklaarde geld'.

Henk Kuiper (42) wil niet meer met geld omgaan. Het veroorzaakt bij hem een 'psychische en emotionele blokkade' en daarvan heeft hij allerlei instanties officieel op de hoogte gesteld. Met als gevolg dat de ambtelijke molens momenteel volop malen. Ja, ook bij de sociale dienst, want een uitkering accepteert Kuiper al sinds 1991 niet.

Gisteren verscheen hij voor het kantongerecht wegens een huurachterstand van bijna 1400 gulden. “Merkwaardig dat ik hier moet verschijnen”, gaf hij rechter A. Aerden te verstaan. “Ik sta immers volledig buiten het geldverkeer.”

Het is niet voor het eerst dat de bioloog Kuiper de aandacht trekt. Eind jaren zeventig haalde hij zelfs de televisie met de stichting van het land 'Huttonia'. Uiterst sober woonde hij drie jaar lang in een hutje, verbond daar een hele filosofie aan, bezorgde er verder niemand last mee, maar kreeg wel zo ongeveer alle autoriteiten op zijn dak.

Grijze mannen met aktetassen wezen hem midden in het veld op allerlei verordeningen en andere voorschriften waarmee zijn leven in strijd zou zijn. Na nog even in een bakfiets te hebben gewoond, gaf hij 'Huttonia' op toen dreigementen door baldadige jeugd hem te gortig werden.

Sinds enkele jaren voert Kuiper een ware kruistocht tegen de reclamewereld. Eind 1991 waarde hij als 'Groene Sinterklaas' door Tilburg en verspreidde hij duizenden anti-reclamestickers voor op de brievenbus. Ondanks tegenwerking van plaatselijke reclamejongens, werd de actie een groot succes. “Minister Alders van milieu heeft mijn actie later met de landelijke zwarte sticker overgenomen.”

Zijn afkeer van reclame ('de nieuwe religie'), waarin alles om geld draait, is groot. Mensen, ook kleine kinderen, zouden er ernstig door worden gehersenspoeld. “Zelfs kinderliedjes, waarmee kinderen nog werden opgevoed met uitingen waarin natuur en het leven zelf nog waarde hadden, worden door de reclame aangepakt. Dat drie kleine kleutertjes over 'kikkertjes' en 'korenbloempjes blauw' zongen was commercieel niet interessant. Waarover spraken zij? 't Was over Biotex! Ook groen en blauw!!”

Geld is doel geworden in plaats van praktisch ruilmiddel, verklaart Kuiper de jongste daad die hij stelde, namelijk het afzweren van iedere geldtransactie. Zijn bezwaren tegen het slijk der aarde schreef hij onlangs neer in het boekje 'Is geld nog geldig?'

Leven zonder geld kan heel goed, is zijn ervaring. Twee maanden geleden gaf hij voor het laatst een paar centen uit. Voor een pak suiker. Als een soort diepte-investering. Van de suiker en zelf geplukte wilde vruchten maakte hij namelijk jam, die hij onder vrienden ruilde voor andere produkten en . . . nieuwe suiker.

De gemeente, de Tilburgse waterleidingmaatschappij, het energiebedrijf en de woningcorporatie VVT kregen van Kuiper een brief waarin hij nog eens uiteenzet dat hij zijn handen aan geld niet meer vuil zal maken. Met als gevolg dat nu de deurwaarder met de zaak is belast.

“De geldstroom stagneert bij de overheid”, redeneert Kuiper. “Ik haal geen uitkering op, dus, wil er iemand centen zien, dan moeten ze het daar maar gaan halen.” Dat is wat nu wordt geprobeerd.

Deurwaarder L. Netten: “In Tilburg bestaat een stichting die normaal gesproken precies andersom werkt, namelijk voor mensen die hun geld er zo snel doorheen jagen dat ze moeten worden begeleid zodat ze hun vaste lasten betalen. Mischien kan die stichting hier ook iets betekenen.”

De deurwaarder zoekt het de komende drie weken uit. Tot die tijd, besloot de Tilburgse kantonrechter gisteren, wordt de zaak aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden