Tilburg herdenkt bezetting 1969 alsnog

(Trouw)

De Universiteit van Tilburg staat vandaag stil bij de bezetting van 1969. De voormalige ’Katholieke Hogeschool’ worstelt nog altijd met haar voortrekkersrol in het Nederlandse studentenprotest.

Toen studenten op de avond van 28 april 1969 de Tilburgse senaatskamer binnenstormden, was dat voor de vergaderende hoogleraren geen verrassing. Eerder was de aula al eens bezet, en op de gevel van het gebouw was kort daarvoor ’Karl Marx Universiteit’ gekalkt.

De hoogleraren waren vooral geïrriteerd. „Daar heb je hen weer”, verwoordt actievoerder Frans Godfroy hun reactie. Mokkend maakten ze zich uit de voeten. Die avond vertelde rector magnificus Scheffer aan de radio dat hij de toenmalige ’Katholieke Hogeschool’ zou sluiten zodra de studenten een ’vitaal onderdeel’ zouden lamleggen. ’De telefooncentrale?’, opperde de journalist. Ja, dat zou zo’n onderdeel zijn, bevestigde Scheffer. ’s Ochtends namen de studenten die uitdaging aan.

Het was de eerste grote universiteitsbezetting in Nederland, vertelt Jasper Mikkers, destijds student. „In Amsterdam is later het Maagdenhuis bezet.” Dat Tilburg eerder was, is niet algemeen bekend. „Het bestuur heeft later altijd afwerend gestaan tegen het oprakelen van die geschiedenis”, zegt Mikkers, die de protesten van dichtbij volgde, al deed hij zelf niet mee. „Ik denk dat ze het zijn blijven zien als een dieptepunt in de onderlinge verhoudingen op de universiteit. Hoogleraren voelden zich bedreigd in hun baan en status.”

Vandaag herdenkt de universiteit de bezetting voor het eerst, met twee symposia. In de foyer van de aula is een fototentoonstelling, onder anderen door Godfroy samengesteld. Mikkers, als schrijver bekend onder de naam Tymen Trolsky, presenteert zijn roman ’Karl Marx Universiteit’.

Alle aandacht komt pas een half jaar na de echte verjaardag van de bezetting. Mikkers, Godfroy en anderen haalden de UvT over alsnog iets te organiseren. „Het was heel moeilijk de universiteit in beweging te krijgen”, zegt Godfroy.

Woordvoerder Walther Verhoeven ontkent dat de universiteit de bezetting wil verzwijgen. „De universiteit richt zich met name op mens en maatschappij. Ik kan me voorstellen dat dat DNA afkomstig is uit deze geschiedenis.” Volgens Verhoeven is het jubileumsymposium uitgesteld om het te laten samenvallen met de presentatie van Mikkers’ roman.

Scheffer hield destijds overigens woord, en maakte te midden van de actievoerders bekend de universiteit te sluiten. De laaiende studenten steunden massaal de actievoerders. Na anderhalve week sloten de partijen een compromis: er kwam inspraak voor studenten tot stand.

De studenten van de Katholieke Hogeschool hadden met hun bezetting de primeur voor Nederland. (FOTO: UVT )
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden