Tilburg eindelijk af van 'Adje-theater'

Nieuwe eigenaren tevreden met hun koopje: Het geld is weg, maar het theater blijft

Het is wel lef hebben: het meest beruchte theater van Nederland kopen. Midi in Tilburg - beter bekend als 'Adje-theater' - kostte twee wethouders de kop, er viel een college over en tenslotte moest burgemeester Ruud Vreeman vertrekken. Die 'vloek van Adje' is nu voorbij volgens de nieuwe eigenaren: Tilburgers Joris Duijsters en Hein Heffels. Voor carnaval gaat het theater weer open, zo is de bedoeling.

"Midi heeft de laatste jaren in een slecht daglicht gestaan, maar veel Tilburgers hebben positieve herinneringen uit de tijd dat het nog een bioscoop was", zegt Duijsters. Heffels: "Ook ik heb hier wel eens een meisje gekust in het donker."

De oude eigenaar, de gemeente, is van een probleem af: het theater in hartje centrum stond al twee jaar leeg. Maar het verlies is fors. Tilburg investeerde 10 miljoen, en krijgt nu van de kopers 1,3 miljoen terug.

Komiek Arijan van Bavel (bekend van tv als zijn typetje 'Adje') had in 2007 met een compagnon het idee om van de oude Midi-bioscoop een theater te maken. Het college kocht het gebouw, en betaalde de verbouwing. De verwachtingen waren hooggespannen: Midi moest een laagdrempelig volkstheater worden, en de eerste plek in Zuid-Nederland vanwaaruit live-programma's voor de landelijke tv zouden worden gemaakt. Producent Endemol had interesse, zo lekte uit.

Maar Endemol bleef weg, de verbouwing van het theater bleek 2 miljoen duurder en de exploitatie kwam niet rond. Van Bavel moest het veld ruimen. Na een raadsenquête moest ook burgemeester Vreeman weg, omdat hij de kostenoverschrijdingen had verzwegen. In 2012 ging het theater dicht, de gemeente weigerde er nog geld op toe te leggen. Het pand stond toen al een tijdje te koop.

Waarom zou het Heffels en Duijsters wél lukken? Anders dan de vorige exploitant hoeven zij de investeringen niet meer terug te verdienen. En ze hebben een koopje gedaan, zo is hun overtuiging. Eerder vroeg de gemeente nog het dubbele van wat zij hebben betaald. Ze zien volop mogelijkheden: naast professionele theatermakers kunnen ook amateurclubs of bedrijven de zaal huren. De tribune met 450 zitplaatsen is in zijn geheel in te schuiven voor feesten en partijen. En alles is tiptop in orde, met dank aan de gemeente.

Heffels en Duijsters hebben samen een paar webshops en bezitten vastgoed in Tilburg. "We zaten niet te wachten op een theater", zegt Duijsters. "Maar we vonden het jammer dat het zo lang leegstond. We hoorden dat er andere kopers waren die er een beddenzaak of casino van wilden maken. Zonde! Al dat geld dat Tilburg aan dit gebouw heeft uitgegeven, is weg. Maar nu krijgt de stad in ieder geval zijn theater terug."

Heffels en Duijsters gaan het gebouw niet zelf uitbaten, maar zijn in gesprek met een exploitant. Iemand die, anders dan Adje, een horeca-achtergrond heeft. Tilburgers mogen de komende tijd bij Heffels en Duijsters ideeën spuien voor het theater. De nieuwe theaterbazen voelen de zware verantwoordelijkheid. Duijsters: "Als het hier nog een keer misgaat, komt het echt niet meer goed."

Imago 'Adje' schaadde theater
Het begon met Arijan van Bavel, in 2007 bekend als zijn typetje 'Adje', waarmee hij in de shows van Paul de Leeuw optrad. Met een compagnon wilde Van Bavel van de oude Midi-bioscoop in hartje Tilburg een toegankelijk theater maken voor cabaret en revue. De gemeente steunde het plan, en tijdens een persconferentie tekende de CDA-wethouder een overeenkomst. Niet acteur Van Bavel, maar diens schlemielige type Adje was daarbij present. Ook interviews deed Van Bavel als Adje. Van Bavel erkende achteraf dat de koppeling van het theater aan 'Adje' schadelijk was voor het beeld dat van het theater ontstond, en dat dat mogelijk heeft bijgedragen aan het mislukken ervan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden