'Til niet te zwaar aan Moederdag'

Morgen is de dag dat vrouwen tegen hun man moeten zeggen: Schat, bel je moeder even.

MAAIKE VELDMAN

Morgen is hij er weer, de tweede zondag in mei. Een ontbijtje op bed, een zelfgemaakt fotolijstje of een bos bloemen: Moederdag. Wat is etiquette op deze dag? Dé kenner op het gebied van moderne manieren, Beatrijs Ritsema, vertelt wat wel of wat vooral niet te doen op de dag van moeder.

Stel: je vrouw is zwanger, of je hebt een kleintje dat nog niet in staat is een leuke asbak te kleien. Ben je dan als - aanstaande - vader verantwoordelijk om die taak op je te nemen?

"Nee! Onzin. Het is zijn vrouw, toch niet zijn moeder? Het is een feestdag met een duidelijke omschrijving: je moeder eren. Daar moet je niet meer van maken. "Als vader kun je natuurlijk wel je kinderen helpen als ze iets ouder zijn. Dat je zegt; kom, we gaan samen een bos bloemen voor mama kopen en dan mag jij die geven. Maar je vrouw, nee. Die man moet juist in de startblokken staan om zijn moeder te eren."

Mannen vergeten dat. Moet je dan als vrouw zorgen dat er aan je schoonmoeder wordt gedacht?

"Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid, natuurlijk. Maar vaak is het de vrouw die de sociale contacten regelt, omdat er wat schort aan het geheugen van haar man. Dan is het wel goed om te zeggen; joh, bel je moeder even. Hoe dan ook, of je als moeder, of stiefmoeder, nou wel of niks hoort of krijgt, til er vooral niet te zwaar aan."

Wordt Moederdag niet vooral gebruikt als dag voor vergeten excuses en bedankjes?

"Ach, het is ooit bedacht om moeders in het zonnetje te zetten, met welke reden dan ook. Het kan zijn dat je zelf de behoefte voelt om wat extra's te doen voor je moeder, omdat je haar wat weinig erkenning hebt gegeven. Als dit dan de prikkel is die je nodigt hebt, prima. Het is hoe dan ook een erkenning."

En wat nou als je kinderen níks doen aan deze dag. Moet je je dan een slechte moeder voelen?

Het voordeel is: alle kleine kinderen doen er iets aan. Moeders met kinderen tot 12 jaar hoeven zich geen zorgen te maken, daar zorgt de basisschool wel voor. En als ze wat ouder zijn, ach; het is leuk als ze op z'n minst even bellen. Maar hoe harder moeders roepen: 'het is alleen maar commercieel', hoe erger ze het vaak vinden als hun kinderen er niks aan doen. Je kunt als kind maar beter verkeerd zitten aan de gevende kant dan aan de niet-gevende kant. Dus als je moeder zegt: 'ik hoef niks', geef haar dan toch iets."

undefined

Wat is de etiquette in het geval van stiefmoeders?

"Dat hangt af van de relatie die je hebt. En of de eigen moeder nog in beeld is. Als de stiefmoeder in het gat is gesprongen dat is ontstaan door het overlijden van de moeder, bijvoorbeeld, dan verdient ze daar ook lof voor. Maar als het een afstandelijke relatie is, of zij is op latere leeftijd de vriendin van je vader geworden, nee, dan hoeft het niet."

undefined

Een Amerikaans idee

Moederdag werd in 1900 in het leven geroepen door de Amerikaanse activiste Anna Marie Jarvis. Jarvis wilde daarmee haar moeder eren die in de burgeroorlog hulpbehoevende gezinnen aan voedel en medicijnen hielp. Zij overleed in 1907 op de tweede zondag in mei. Jarvis vond dat Amerikaanse volwassenen nalatig waren jegens hun ouders. Zo kwam ze op het idee een nationale Moederdag te introduceren. In 1914 werd dat ook een erkende feestdag. Jarvis raakte echter al snel verbitterd omdat de feestdag een steeds commerciëler karakter kreeg. Samen met haar zus spendeerde ze het familiebezit aan campagnes tégen die commercialisering. De zussen stierven in armoede.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden