Tikje populistisch, maar het went al

De Navo, dat militaire bondgenootschap dat ons vele jaren de Sovjet-Russen van het lijf hield, en ik zijn ongeveer even oud en eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren dat er ooit een Amerikaanse president is geweest die niet tegen de Europese leden van het bondgenootschap zei dat ze te weinig bijdroegen aan de gezamenlijke defensie en dat dat nu echt anders moest. Want de afspraak was en is dat al die leden 2 procent van hun economie voor defensie zouden uittrekken, en de meeste Europese landen deden en doen dat nog steeds niet.


De Europese regeringen hoorden zo'n president dan meestal welwillend aan, schurkten zich nog eens onder de Amerikaanse atoomparaplu, zéiden dat ze er aan zouden werken en dáchten dat ze hun geld beter konden gebruiken. Zelfs die aardige president Barack Obama, die nog maar net is afgetreden en naar wie veel redelijk denkende Europeanen nu al terugverlangen, zei het.


En nu zegt Donald Trump, die nog maar net is aangetreden en van wie veel redelijke denkende Europeanen nu al schoon genoeg hebben, het ook. En zijn minister van defensie, James Mattis, herhaalde het op de Navo-top in Brussel als volgt: 'Het kan niet zo zijn dat Amerikanen zich meer inzetten voor de veiligheid van jullie kinderen dan jullie zelf doen'. Tikkeltje demagogisch, beetje populistisch ook, maar dat went al behoorlijk. En het is natuurlijk ouderwets waar en blijkbaar komt het nu toch wat harder aan dan in het recente verleden. En dat heeft veel te maken met het ouderwetse en hernieuwde gevoel dat wij ons de Russen, nu die van Vladimir Poetin, van het lijf moeten houden.


Of dat gevoel voldoende is om substantieel meer geld voor defensie uit te trekken, moet blijken. Voor Nederland, dat schromelijk tekort komt in zijn bijdrage (1,16 procent in 2015), blijkt het, gezien de verkiezingsprogramma's van al die redelijk denkende partijen, in ieder geval niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden