'Tik, tik, tik', doet de klok die de staatsschuld laat zien

Economie hoofdonderwerp op Republikeinse conventie

"Oh lieve help", zegt een gedelegeerde uit Texas die de vloer van het conventiecentrum oploopt en vanonder zijn enorme witte cowboyhoed omhoog kijkt. Hij schudt zijn hoofd. Op de tweede ring van het stadion in Tampa, waar de Republikeinse conventie wordt gehouden, hangt een groot digitaal bord met de nationale schuld van de Verenigde Staten erop. Tik-tik-tik-tik-tik, elke halve seconde verandert het cijfer op de klok. 15 biljoen (twaalf nullen) dollar is de staatsschuld van de VS. Naast dat enorme bord hangt er nog een: daarop staat de staatsschuld sinds de conventie maandag begon. Binnen tien minuten stond de klok al op 13 miljoen dollar. En zo tikte ook deze klok tijdens de hele conventie in rap tempo door.

De voorzitter van de Republikeinse partij, Reince Priebus, zette de klok maandagmiddag symbolisch aan. Daarmee zette hij de toon voor de rest van de week. De Republikeinen hebben duidelijk gekozen voor 'de economie' als het grote onderwerp van hun conventie. Dat, en niet kwesties als abortus of het homohuwelijk waarover de Republikeinen ernstig van mening verschillen met hun opponent, is waarmee ze de huidige president Barack Obama in november willen verslaan.

Paul Ryan, de 42-jarige vicepresidentskandidaat, sprak woensdagavond laat ook bijna alleen over de economie. Ryan sprak voor het eerst voor een landelijk publiek, iets waar hij zichtbaar zenuwachtig over was. Aan 50.000 toehoorders in de conventiezaal en nog eens miljoenen mensen thuis liet hij in ruim dertig minuten zien dat hij als vicepresidentskandidaat de rol op zich neemt van de directe aanvaller van de tegenpartij. Over president Obama zei hij: "Een schip dat in de wind van gisteren probeert te zeilen." En ook: "We missen een leider in het Witte Huis."

Het publiek kreeg hij uit de stoelen toen hij liet zien dat hij ook humor heeft: "Afgestudeerde twintigers moeten niet in hun kinderkamers zitten wachten tot het leven gaat beginnen, terwijl ze staren naar een vervaagde Obamaposter boven hun bed." Eerder op de conventie spraken onder meer Condoleeza Rice en John McCain, de presidentskandidaat uit 2008 die kon rekenen op een lauwe ontvangst van de zaal.

Echt luidruchtig werd het publiek halverwege de speech van Paul Ryan, toen een demonstrante op de tribune een spandoek in de lucht hield met de tekst: 'VAGINA, als je het woord niet uitspreekt, ben er dan ook niet de baas over'. Abortus werd tijdens de gehele conventie nauwelijks besproken. De Republikeinen begonnen hard 'USA' te scanderen om de protesterende vrouw te overstemmen. Droogjes ging Ryan daarna verder: "Mitt Romney hielp bedrijven opstarten. Succesvol zijn in het zakenleven is een goede zaak."

Vannacht, heeft Mitt Romney de conventie afgesloten met zijn aanvaardingsspeech. Hoe zijn cruciale speech ook zal worden beoordeeld, Romney zal zich niet laten intimideren door enige kritiek. "Ik haat het om onkruid te wieden", aldus de eerste zin van zijn boek 'No Apology', dat uitgedeeld werd aan alle deelnemers van de conventie.

Romney kreeg op vroege leeftijd al thuis ingepeperd: "Mitt, zei mijn vader, moeilijke wegen bewandelen maakt de mens sterker."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden