Tijgers op de stoep bij Pantera

Bij roofdieropvangcentrum Pantera werden ze dinsdagmiddag blij verrast met zeven uitgehongerde Siberische tijgers. De beesten werden door medewerkers van het Franse circus Diana Moréno zelf naar Nijeberkoop gebracht. Het circus uit de Parijse voorstad Melun zat behoorlijk met de beesten in zijn maag. De achtste lotgenoot had het een week of drie geleden op de dompteur voorzien en de man is aan zijn verwondingen overleden.

BIJDRAGE: CHRISTEL PIEPER

“De groep is door het circus besmet verklaard. Eten hebben ze sinds die tijd nog maar sporadisch gekregen en ze werden volledig door de circusmedewerkers genegeerd. Ze zijn dan ook bloednerveus en op van de zenuwen”, zegt Arno van der Valk van Pantera.

Overleg over de opvang van de tijgers is er met Pantera niet geweest. Wel een telefoontje, weken geleden, of de mogelijkheid van opvang bestond. Daarna niets meer - tot gistermiddag.

Van der Valk: “Ze hebben zelfs hun dure kooiwagen bij ons achter gelaten om daar de beesten in op te vangen. We hebben ze om te beginnen maar eten gegeven en ze vielen letterlijk de muskusratten en runderlappen aan. Hun vel is ook dof. We moeten ze maar goed bijvoeren.” Door het ministerie van landbouw is mondeling toestemming gegeven voor de opvang van de beesten. In andere gevallen wordt er van te voren officieel een vergunning verleend.

De toekomst van de tijgers is nog onduidelijk. Pantera heeft de doelstelling haar roofdieren in safariparken onder te brengen. Maar het kost tijd en moeite om een geschikte plaats te vinden. Volgens Van der Valk is het nu zaak om de beesten in hun oude ritme te krijgen. Daarom moeten ze hun oude circusnummer weer gaan opvoeren. Een medewerker van Pantera, roofdierdresseur van beroep, gaat daarom dit weekend naar Parijs om met de weduwe en de voormalige verzorger over het oude circusnummer van de Siberische tijgers te overleggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden