Tijger en mens kunnen heel goed een stukje aarde delen

VAN ONZE REDACTIE WETENSCHAP

Tijgers zijn doorgaans geen mensenvrienden, en omgekeerd. Maar zelfs in kleine gebiedjes kunnen mens en roofdier prima naast elkaar leven. Het recept: langs elkaar heen leven en conflicten uit de weg gaan, als buren in de grote stad.

Dat ontdekten onderzoekers van Michigan State University, die met een batterij bewegingsgevoelige camera's naar het Chitwan National Park in Nepal togen. Hier, aan de voet van de Himalaya, leven al sinds jaar en dag tijgers. Het wordt er bovendien steeds drukker met mensen: inwoners uit de omringende dorpen om voedsel voor hun dieren en brandhout te sprokkelen, patrouilles op zoek naar illegale jagers, toeristen.

Algemeen wordt aangenomen dat tijgers niet houden van al te veel menselijke drukte, maar de Amerikaanse onderzoekers merkten daar weinig van, rapporteren ze deze week in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. In het natuurreservaat werden in 2011 aanmerkelijk meer mensen én meer tijgers gespot dan in 2010. Zij bleken zelfs dezelfde plekjes te bezoeken, toonden de camerabeelden, zij het liever wel met een paar uurtjes tussenpauze. Daarvoor zorgden vooral de tijgers, die hun leefpatroon aanpasten aan de menselijke bezoekers. Ze verschoven hun activiteiten meer naar de nachtelijke uren, en meden de sporen die veel door de lokale bevolking werden gebruikt.

Tijgers worden door van alles en nog wat bedreigd, concluderen de onderzoekers. Door stropers bijvoorbeeld, omdat tijgerharen, -ogen en -botten in Azië worden gebruikt voor medicijnen; of door een tekort aan prooidieren. Maar als er maar wat te eten valt en stropers krachtig worden aangepakt, dan kunnen tijgers floreren in een door mensen gedomineerd gebied.

Dat schept perspectieven voor natuurbehoud in een steeds drukker bevolkte wereld. Bang voor de tijgers zijn de Nepalezen niet, weet onderzoeker Neil Carter, wel op hun hoede. Naarmate mens en tijger meer op elkaars lip zitten, ziet hij het risico op een dodelijk treffen wel wat toenemen: "Dat is een punt van zorg".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden