Tijdwinst 130 km: 34,5 seconden

null Beeld

Twee maanden nadat op de Afsluitdijk de snelheidslimiet naar 130 kilometer ging, zijn drie nieuwe snelwegen aan de beurt. Het gaat om de A2 Everdingen-Deil, de A6 Almere-Joure en om de A16 Moerdijk-Breda.

Op de A6 geldt de limiet tussen 19.00 en 06.00 uur, op de andere trajecten mag sinds gisteren de hele dag harder gereden worden, behalve tijdens de spits. Afgaande op een eerste evaluatie die de VerkeersinformatieDienst (VID) voor Trouw maakte, zal de gemiddelde snelheid op de aangewezen trajecten niet fors stijgen.

Op de Afsluitdijk, waar vanaf 1 maart dag en nacht 130 gereden mag worden, liep de gemiddelde snelheid in maart en april op van 112 naar 116 kilometer per uur.

Wanneer het aandeel van 17 procent vrachtverkeer uit de cijfers verwijderd wordt, stijgt de snelheid van de overige weggebruikers. Dat gemiddelde nam toe van 117 naar 121 kilometer per uur. De gemiddelde tijdswinst voor de Afsluitdijk bedraagt 34,5 seconden.

Gemiddeld valt op het traject per jaar één dode en raken veertien mensen ernstig gewonden. Of dat is veranderd, is nog niet bekend.

Rijkswaterstaat bekijkt per ongeval of er een verband was met de hogere snelheid. Charlie Aptroot, VVD-woordvoerder verkeer in de Tweede Kamer, is niettemin enthousiast over de uitkomst van het VID-onderzoek. "De uitkomsten zijn niet spannend, maar dat is ook niet nodig. Dit wijst uit dat automobilisten niet als een domme zijn gaan scheuren. Daarom vond ik die idiote ophef zo overdreven.

"Dit toont het ongelijk aan van alle zwartkijkers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden