TIJDSCHRIFT

'Handtekening', is te verkrijgen door overmaking van f 30,(ingenaaid) danwel f 70,(gebonden en gesigneerd) onder vermelding van de titel op giro 2781536 tnv G.H. Wynia te Hengelo. Biografie Bulletin 1992/1. f 12,50. Abonnement, 3 nrs, f 35,-, giro 4129271, tnv Werkgroep Biografie, Amsterdam. Parmentier 1992/2. f 15,Abonnement, 4 nrs., f 30,giro 5647814 t.n.v. Stichting Randschrift, Nijmegen.

De bijna dertig hier bijeengebrachte 'handtekeningen' laten veelal een ineengedoken koboldje zien, liefst omwemeld door sneeuwvlokjes, en met een brandend of juist gedoofd kaarsje op zijn hoofd. Het is een eenzaam mannetje, met een tas onder zijn arm of een kerstboom, of met een vlaggetje in z'n hand. Soms zegt hij iets, zoals het afgesloofde figuurtje dat met gebogen hoofd voortloopt en onvervalst Twents spreekt: 'etten en drinken da geht nog we maar meu! meu!'. Het mannetje komt zo af en toe in Brakmans werk ter sprake, maar ook om zichzelfs wille mag hij gezien worden.

DE BIOGRAFIE staat zozeer in de belangstelling dat er een heel tijdschrift voor in het leven is geroepen: het Biografie Bulletin, een uitgave van de Werkgroep Biografie. In het nieuwste nummer komt 'uitgever, koper, lezer en peetvader van de Nederlandse biografie' Martin Ros aan het woord over zijn biografische passie. Annette Portegies deelt wel bezwaren die zijn ingebracht tegen de Van Eedenbiografie van Gerrit Kalff jr. uit 1927, maar vindt ook veel te waarderen in het boek. Aad Meinderts schrijft een biografie van Anna Blaman en wordt daarover geinterviewd. Wam de Moor bespreekt enthousiast het boek van Hans Werkman over 'De Merode en de jongens'.

Dat de wereld van de biografisten nu ook weer niet zo heel groot is, blijkt uit het speciale nummer dat Parmentier wijdt aan 'schrijver en biograaf'. Ook hierin komt Martin Ros aan het woord: "het feit dat er uberhaupt mensen zijn die jaren van hun leven wijden aan de levensbeschrijving van een individu dat hen voorging, om daar uiteindelijk mij mee te fascineren, dat vind ik een van de troostende zaken in de desolate woestenij van deze tijd."

In een uitstekend interview spreekt Hans Werkman over zijn ervaringen als De Merode-biograaf: "De privacy van een dode zonder nabestaanden is heel klein." Werkman weet alles van zijn dichter: "De Merode kon niet fietsen." Verder onder meer nog een gesprek met Van Deyssel-biograaf Harry G.M. Prick, altijd leuk, en met de voorzitter van de werkgroep, Wam de Moor, over de biografie in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden