Tijdschrift

Dietsche Warande & Belfort, 138ste jrg. 1993 nr. 4, los nr F 15,-, abonn. 6 nrs F 90,-, giro 595205, DW & B, Eikenboslaan 21, Leuven.

T. VAN DEEL

Ineens treft men er namen in aan als Geert van Istendael, Walter van den Broeck, Atte Jongstra, Tonnus Oosterhoff, Anneke Brassinga, Leo Vroman. Er waait werkelijk een nieuwe wind. Het laatste nummer opent met twee essays naar aanleiding van het honderjarig bestaan van 'Van Nu & Straks', een van Van Istendael die de relatie tussen Vermeylen en het Europese anarchisme belicht, en een van Van den Broeck over Stijn Streuvels. Mooie foto's van Art Nouveau-huizen komen van Patrick de Spiegelaere.

Proza in dit nummer komt van alle kanten. Het meest in het oog springend is het met de hand en per computer geschreven prozagedicht van Vroman. Het grilligst en geestigst is Anneke Brassinga's proza-alfabet, dat met 'ambitie' begint en met 'zwermleer' eindigt en waarin deze zin staat te lezen: “Wie van woorden houdt, rijtjes, lijsten, files van begrippen, meet zich een in eigen ogen weergaloos sensuele en poetische kwaliteit aan: springerigheid van denken, het argeloos ontvankelijk gebleven zijn voor de magie van het woord, de litanie, de opsomming, de opstopping, stilgezette beweging.” Een zelfportret, deze zin.

Paul Claes publiceert een stuk van zijn vertaling van Joyce's 'Ulysses', die in de maak is. Vergelijking met de eerdere van John Vandenbergh laat zien waarom het hoog tijd werd dat een nieuwe vertaling werd aangegaan. Claes is, blijkens deze proeve, volkomen berekend voor deze zware taak: hij vertaalt helder en nauwgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden