TIJDSCHRIFT

De Gids, 155ste jrg nr 8, augustus 1992, f 14,90, abonn. 12 nrs f 105 " Herengracht 507, 1017 BV Amsterdam.

Het is een gecompliceerd onderwerp, dat in dit essay behoedzaam en helder aan de orde wordt gesteld. Lucebert neemt naast de wereld zoals wij die kennen, nog een andere werkelijkheid aan, een boven- of buitentijdelijke, waar de dichter als een ziener weet van heeft en die hij in zijn gedichten onder woorden brengt.

Ook de mooie beschouwing van Wiel Kusters over de poezie van Paul Valery en die van Hans Faverey, staat in het teken van de filosofie. Zeno's paradox van de stilstaande, hoewel vliegende pijl en die van Achilles en de schildpad, vormen de aanleiding. Deze paradoxen zijn door beide dichters verwerkt en Kusters gaat na op welke manieren dat is gebeurd. Beide dichters kiezen voor beweging in plaats van voor stilstand, maar Faverey is zich er het pijnlijkst van bewust dat deze keuze voor het leven ook een keuze voor het sterven is. Waarvan zijn poezie indrukwekkend getuigt.

De opkomst en ondergang van het schrijvers- en filmerscollectief Joyce & Co. - waarvan nu alleen Geerten Meijsing als zeg maar solospeler werkzaam is - wordt met veel (nieuwe) kennis van zaken beschreven door Jack van der Weide. Gerard de Vries wijdt een subtiel essay aan herinneringsgeschriften, waaronder 'The Prelude' van Wordsworth en 'Speak, Memory' van Nabokov.

De afdeling Buitenlandse Literatuur is geheel aan vertalingen gewijd. Anneke Brassinga gaat diep in op het fenomeen vertalen zelf en de houding die vertalers moeten innemen. Daarna volgen overzichtsstukken, door vertalers geschreven, over Russische, Franse, Duitse, Engelse, Italiaanse en Spaanse literatuur in Nederlandse vertaling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden