TIJDSCHRIFT

Biografie Bulletin 3, 1993 /1. Los nummer f 15,-, abonnement f 40,(3 nummers), ovvlidmaatschap Werkgroep Biografie, Amsterdam, rek. 28.50.53.418 van Bank Nederlandse Gemeenten, Den Haag.

Kester Freriks bereidt een 'vie romancee' voor over Maria Dermout; Koen Hilberdink biografeert Paul Rondenko; E.D.J. de Jongh houdt zich bezig met dominee Buskus en Rudi Wester hoopt op meer vrije tijd ten behoeve van Jef Last. Al deze biografieen zullen er waarschijnlijk wel komen. Die van S. door Peter Wesly niet. De Nederlandse kunstenaar S. (schuilletter) heeft Wesly honderdvijftig arbeidsdagen gekost en toen kreeg hij van de weduwe van S. het bericht dat zij niet meer wilde meewerken en dat de biografie wat haar betreft niet meer kon doorgaan. Wesly pleit voor het opstellen van contracten, met rechten en plichten voor beide zijden, zodat dergelijke onaangenaamheden moeilijker kunnen voorkomen.

Verder in het Bulletin de problematiek van het eerste hoofdstuk van een biografie, waarin het gewoonlijk handelt over de ouders en voorouders van de gebiografeerde. Men kan zich afvragen wat de zin van het genealogisch onderzoek is, in hoeverre erfelijkheid een rol speelt, en dergelijke. In dit verband worden opstellen gewijd aan Ina Boudier-Bakker (Ge Vaartjes) en Johan Huizinga (Anton van der Lem).

Wam de Moor bespreekt het boek 'Leven in geleende tijd' van Leon Hanssen, dat over Menno ter Braak gaat en Annette Portegies weegt Lollewijns Bilderdijk-biografie uit 1891.

Aan de biografie van Annie M.G.Schmidt denken twee mensen, Hans Vogel en Joke Lindners: ze leggen in dit nummer uit hoezo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden