TIJDSCHRIFT

Poeziekraint, jrg 17 nr 6 (1993, pas onlangs verschenen), los nr f 10,-, abonn. 6 nrs f 50,-, met faktuur f 60,-, storten op nr 10.12.06.232 van Rabobank, Aardenburg.

Het staat vol met poezienieuws, met recensies van dichtbundels, met essays over dichters, er is altijd een groot interview (dit keer met Hans van den Waarsenburg), en er is de rubriek Vertaald, waarin Herwig Leus nu aforismen en gedichten van Francis Picabia vertaalt. “Ons hoofd is rond om het denken toe te laten van richting te veranderen.” “Waar de kunst verschijnt, verdwijnt het leven.”

Nederlandstalige dichters die in dit nummer besproken worden zijn: Jacob Groot, Leo Vroman, Chris Honingh, Clem Schouwenaars, Guillaume van der Graft. interessant is de suggestie van Remco Ekkers dat er enige overeenkomst is tussen Van der Graft en Hans Faverey; - die twee zul je niet gauw in een adem genoemd horen. In alle stukken wordt ruim geciteerd, wat prettig is, want op die manier krijgt men ook te lezen waarover het gaat. Alleen van Honingh is helaas geen gedicht opgenomen. Middenin staat een kloek essay van Hedwig Speliers over de vier delen 'Verzamelde essays en kritieken' van Paul Rodenko. Hij beschouwt ze als “het Rodenkomonument waarop we anderhalf decennium hebben gewacht” en neemt een evolutie waar in Rodenko's ideeen over poezie. Ten slotte koos Rodenko voor een “cognitief dichterschap”: “Het gedicht zelf is hier kennisorgaan, het is een verlengstuk van het menselijk waarnemingsvermogen, een 'zesde zintuig'.” Wie volgens Rodenko aan het begin staat van deze traditie is niemand minder dan Albert Verwey, een dichter die thans niet meer gelezen wordt, maar die, ook onder dit gezichtspunt, het lezen nochtans meer dan waard is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden