TIJDSCHRIFT

Decorum, tijdschrift voor kunst en cultuur, jrg 10 nr 4, september 1992, f 8,50; tel. 071-272647.

Het blad bracht in het verleden aardige themanummers uit over onderwerpen zoals daar zijn Revolutie, Kitch, Eros & Thanatos.

Met gevoel voor franje tooit het tijdschrift zich met een citaat van Cicero, 'Kwaliteit wordt zichtbaar in Decorum'. Zoals geschreven staat: "zoals lichamelijke schoonheid door een passende schikking van de ledematen het ogo treft en genoegen schenkt doordat alle delen met een zekere charme harmonmieren, zo wekt dit decorum dat in het leven uitstraalt, de goedkeuring van hen met wie wij leven, door zijn ordelijkheid en evenwichtigheid." (Cic. 1:97).

Het aanbod in dit jubileumnummer (tien jaar) varieert van 'De fiets-metafoor in het werk van architect Mart Stam', een portret van de 'poeet en erudiet' Guillaume Apollinaire, een interview met kunsthistoricus (en toen nog niet tot priester gewijde) Antoine Bodar, tot een essay van Jacob Voorthuis over 'De angsten van een lui mens: de fysiologie van het verhevene'. Gontsjarows romanheld Oblomow (1859) en zijn dromen staan in het laatste centraal, en de al in 1757 verschenen studie van Edmund Burke, 'A Philosophical Enquiry Into the Origin of Our Ideas of the Sublime and the Beautiful'. Burke schrijft met name over het lichamelijke proces dat in een bepaalde emotie resulteert. Het is de nauwe verhouding tussen lichaam en geest, waaraan dromen, verlangens, pijn en verrukking ontspruiten. Oblomow was het vleesgeworden prototype van de in zijn tijd nog onvermoede soort (mens geheten) die het een aan het ander bleek te koppelen, zoals Burke dat als een der eersten wetenschappelijk wist te signaleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden