TIJDSCHRIFT

Bijvoorbeeld, Artforum, postbus 38472, 6503 AL Nijmegen. Abon. f 57,50, losse nrs. f 11,-.

"Men probeert wanhopig vat te krijgen op de consument. Die koopt een peperdure bank, maar zit daarop vrolijk een diepvriespizza te eten." Marjan Unger houdt zich als directeur van Dutch Form, hoofdredacteur van Bijvoorbeeld en als docente aan de Rietveldacademie, al jaren bezig met de discussie over de kwaliteit van vormgeving. Unger ziet nieuwe consumptiepatronen ontstaan, waarbij vooral ecologische idealen belangrijker worden. Maar vormgeving blijft het middel om je te profileren. Terwijl de wereld een 'global village' aan het worden is, kan vormgeving uitdrukking blijven geven aan specifieke regionale geaardheden.

Naar aanleiding van de de tentoonstelling 'Voorzien, toegepaste kunst uit de collectie van Premsela' (t/m 6 maart in het Stedelijk Museum Amsterdam), plaatst Bijvoorbeeld een interview met de bekende ontwerper. Over industrile vormgeving in Nederland doet Premsela krasse uitspraken: "We hebben geen identiteit, ....goede ontwerpers genoeg maar je moet de hele industrie meehebben en de overheid."

In een artikelenserie 'De Puzzel', die in dit jubileumnummer begint, brengt Gerard Lakke 'het landschap van de vormgeving kritisch in kaart'. De brug tussen beleid en resultaat zalvooral in de komende maanden geslagen worden: er wordt stevig getimmerd aan de invulling van de taken van zowel het nieuwe Vormgevingsinstituut als de tweede fase opleiding voor Vormgeving aan de Jan van Eijckacademie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden