Tijdreiziger en seriemoordenaar

Ik kom terug als je groot bent

Zelden blinken thrillers uit in originaliteit. Ze moeten het doorgaans hebben van andere eigenschappen, zoals levensechte hoofdpersonen of onverwachte plotwendingen. De Zuid-Afrikaanse columniste en schrijfster Lauren Beukes (1976) daarentegen levert met 'Stralende meisjes' een uniek inventief boek af, over een seriemoordenaar die door de tijd reist.

Elk hoofdstuk heeft een jaartal. Het verhaal begint in 1974. Hoofdengerd Harper Curtis omklemt in de zak van zijn tweedjasje een pony van oranje plastic. Hij hurkt neer bij de zesjarige Kirby. Zij bouwt op het kale gras een circus na met een oud fietswiel als reuzenrad. Onder een kopje zoemt een insect: haar leeuw.

Harper fantaseert hoe een spaak van het wiel door haar oog zal glijden 'als pudding'. Hij spreekt het kleine meisje vriendelijk toe maar pakt dan plots het kopje op en trekt de hommel razendsnel de vleugels uit. Vervolgens vertrekt Harper en zegt tegen Kirby: "Ik zie je weer als je groot geworden bent, ik kom terug voor je."

Beukes gebruikt sciencefiction- en horrorelementen die in de verte doen denken aan het werk van de Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King.

Over seriemoordenaar en tijdreiziger Harper komen we niet bijzonder veel te weten, behalve dat hij in 1931 de sleutel krijgt van het Huis.

Als hij de deur opent van deze bovennatuurlijke plaats in Chicago, belandt hij in een andere tijd. Zo vindt hij door de tijd heen zijn slachtoffers. Maar als hij reist naar de tijd van een volwassen Kirby, loopt het mis. Zij overleeft zijn moordaanslag. Ze gaat op zoek naar hém.

Hoewel Beukes de historische sfeer van elke aangehaalde periode uitstekend weet te tekenen, vergt het wel enige concentratie - en terugbladeren - om het in tijd verspringende verhaal te volgen. Maar de bijzondere plot zit zo goed in elkaar dat dit mij niet stoorde. De finale spettert al net zo hard als de scène met de plastic pony uit het begin. 'Stralende meisjes' gaat hoog eindigen op mijn lijstje van beste thrillers van 2013.

Lauren Beukes: Stralende meisjes (The Shining Girls) Vert. Dennis Keesmaat, Cargo, Amsterdam; 352 blz. euro 19,90

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden