Tijdmachine neemt kinderen mee terug naar de oorlogsjaren

Verzetsmuseum Junior is favoriet bij de schooljeugd

Met een tijdmachine gaan we terug in de tijd. Op een groot beeldscherm passeren 'Watskeburt' van De Jeugd van Tegenwoordig, hakkende gabbers en muziek uit de jaren tachtig. We stranden bij de oorlogstijd. De deuren van de tijdmachine gaan open en we komen in een nieuwe wereld: de wereld van ongeveer 75 jaar geleden.

Dit is het Verzetsmuseum in Amsterdam. Het kindergedeelte, genaamd Verzetsmuseum Junior, heeft gisteren de titel 'Kidsproof museum 2015' gewonnen, uitgereikt door de Museumvereniging. Een jaar lang vulden kinderen tussen de zes en twaalf jaar bijna zesduizend inspectierapporten in op internet.

Ze beantwoordden vragen als 'Kon je snel een toilet vinden?', 'Als je een dagje directeur van het museum was, wat zou je dan veranderen?', 'Heb je iets gehoord of gezien wat je nog niet wist?' en 'Kon je alles goed zien?'. Zo gaven ze hun mening over verschillende Nederlandse musea en het Verzetsmuseum Junior stond bovenaan.

In het museum brengt de tijdmachine ons terug naar de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Er staan vier huisjes. Het zijn de woningen van Henk, Eva, Jan en Nelly: vier personages die in die jaren nog kind waren.

Binnen zijn er allemaal voorwerpen en documenten van toen. Details ontbreken niet. Er hangen jassen aan de kapstok met Jodensterren erop. In iedere kast valt wel iets te beleven als je een lade of deur opentrekt. Ook is er een onderduikkamer en een kleine badkamer.

Groep 7 van de Amsterdamse Slootermeerschool is te gast. Waar de meisjes vooral druk bezig zijn met het beantwoorden van de vragen in het vragenboekje, rennen de jongens in het rond om nieuwsgierig aan alle knoppen te trekken.

"De kracht van ons museum zit hem in het feit dat we alles door kinderen hebben laten testen", zegt directeur Liesbeth van der Horst. "In tegenstelling tot veel andere kindermusea - die vaak fictieve personen gebruiken - hebben wij met echte personen gewerkt."

Van der Horst doelt op de vier kinderpersonages uit de Tweede wereldoorlog. "Dat maakt het heel echt en dat geeft de kinderen vaak een kick. Ook kunnen de jonge bezoekers zich goed inleven doordat alles in de ik-vorm wordt verteld."

Tot slot krijgen de kinderen een filmpje te zien met een boodschap van Henk, Eva, Jan en Nelly. Ze zijn alle vier nog in leven en allemaal de tachtig gepasseerd. De kinderen luisteren aandachtig naar hun verhalen.

Blijkbaar heeft het museumbezoek indruk gemaakt, want als de leraren even overleggen hoe en waar de kinderen gaan lunchen roept één jongen: "Misschien is het voor ons ook eens goed om te voelen hoe het is om geen eten te hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden