Tijdloze wreedheid tegen vrouwen krachtig verbeeld

RONALD ROVERS

Brimstone

Regie: Martin Koolhoven

Met: Dakota Fanning, Guy Pearce, Carice van Houten, Kit Harrington

****

Al heeft Martin Koolhoven soms ook moeite om maat te houden, als deze bloeddorstige en barokke western eenmaal op stoom is, blijkt 'Brimstone' een krachtig spektakel. Ook daarvóór trouwens al is deze verbeelding van de tijdloze wreedheid tegen vrouwen overtuigend. Ook al grenzen sommige scènes aan het lachwekkende.

Die wreedheid is door de eeuwen heen meestal gerechtvaardigd met een bijbel of een koran in de hand, dus het zal niemand verbazen dat de dader hier een dominee is. Al laat The Reverend, zoals acteur Guy Pearce in de credits staat, zich beter vertalen als de Prediker.

In het eerste van de vier hoofdstukken van de film - die titels dragen als Genesis en Exodus - maken we kennis met het echte hoofdpersonage, Liz, die in een klein frontierplaatsje ergens diep in negentiende-eeuws Amerika als vroedvrouw werkt. Praten doet ze niet. De reden van haar zwijgen ontdekken we later. Zodra ze achter haar rug de stem van de nieuwe Prediker hoort, weet ze dat de eindtijd is aangebroken.

Over openbaringen gesproken. Dakota Fanning is fantastisch als de zwijgzame Liz die alleen met haar ogen en handen kan communiceren en fier overeind blijft tegenover de hel en verdoemenis van Guy Pearce. Het beeld tegenover het woord. Maar minstens even indrukwekkend is de manier waarop Koolhoven het oude westen tastbaar maakt. Dankzij camera, licht en geluid ruik je het hout van de huizen en voel je het gewicht van de metalen kuisheidsgordel die Carice van Houtens personage Anna om haar mond gehangen krijgt.

Het maakt Brimstone rauw en realistisch en dat is precies wat dit verhaal nodig heeft. Ook al doet een scène waarin iemand aan z'n eigen ingewanden wordt opgehangen en ook nog even 'End the pain' zegt, enigszins afbreuk aan dat realisme.

Maar dat gebeurt gelukkig maar één keer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden