Opinie

Tijdgeest is voor vrouwen steeds grimmiger

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de Franse socialistische prominent Julien Dray is de foto waarschijnlijk geënsceneerd. Je ziet op de prent een moslimvrouw op het strand van Nice die door agenten wordt gedwongen haar hoofddoek af te doen.

Sylvain Ephimenco

Nep of niet, de foto is zo ongeveer door alle media in de wereld gepubliceerd en wordt zelfs door IS voor propagandadoeleinden gebruikt. Bijna nergens wordt vermeld dat volgens peilingen 64 procent van de Fransen vóór boerkini-verbod is en maar 6 tegen, maar dat terzijde.

Of van het gewelddadige incident op het strandje Bain-des-Dames bij Chateauneuf (West-Frankrijk) foto's bestaan, is niet bekend. Om inzicht in het voorval te krijgen, moet je regionale kranten als de Charente Libre raadplegen. Afgelopen donderdag wordt een jonge moeder door een andere vrouw op haar badkleding aangesproken: deze vrouw draagt het bovenstuk van haar bikini niet. Topless baden is niet verboden, maar wordt kennelijk niet door iedereen als decent beschouwd. Er ontstaat een ruzie en de klaagster krijgt versterking van haar mannelijke familieleden. Met zes mannen tegelijk wordt de vrouw op de grond geworpen, geslagen en haar bikinibroekje uitgetrokken. Nu helemaal naakt voor haar eigen huilende kinderen, met een bloedneus en blauw oog, druipt ze uiteindelijk af. Over de identiteit van de daders wordt door de gendarmes niets gemeld, maar het zou hier niet gaan om een religieus motief.

Verdacht
Je zult hier niets over lezen in The New York Times: een blanke vrouw zonder boerkini die omwille van haar blote borsten wordt afgeranseld, past niet in de huidige sfeer van mediaverontwaardiging. Bovendien zijn de jaren zestig voorgoed voorbij en is topless baden nu verdacht. Behalve als je de clausule 'godsdienstvrijheid' in werking kunt stellen. Tevergeefs natuurlijk, want de eerste blote-tietenkerk moet nog worden gebouwd.

De tijdgeest wordt voor vrouwen steeds grimmiger. 'Bedek je!', is het parool en als je in 'gevoelige' buurten niet wil worden lastiggevallen of zelfs verkracht, kun je beter wijde joggingpakken dragen. Meer dan ooit is het vrouwenlichaam in al zijn naaktheid geen bron van (kunstzinnige) inspiratie meer of de expressie van vrijheid, maar een object van schaamte en perversie.

Facebook
Om deze verandering te illustreren plaatste ik afgelopen weekeinde op Facebook een fotomontage die ik tegen was gekomen. Links, de beroemde PSP-poster 'ontwapenend' uit 1971 met de naakte vrouw en de koe in een weiland. Rechts, een kiekje uit 2014 waarop drie Almeerse vrouwelijke raadsleden met hoofddoek op voor een poster poseren waarop staat: 'GroenLinks, zin in de toekomst'. Binnen 24 uur kreeg de montage honderden likes. Na 24 uur werd het ook door de zedenpolitie van Facebook opgemerkt en verwijderd. Wat in 1971 mocht, is in deze tijd van bloeiend sexofascisme reden tot verbod en uitsluiting. Wat Facebook in ieder geval niet kan tegenhouden is een oproep van verontwaardigde Franse vrouwen om woensdag bij Bain-des-Dames massaal topless te gaan baden.

null Beeld De collage die door Facebook verwijderd werd
Beeld De collage die door Facebook verwijderd werd

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden