'Tijdens Wereldjongerendagen word je écht enthousiast over kerk'

Paus Franciscus is naar Brazilië vertrokken. Zijn vliegtuig steeg even voor 9 uur op vanaf de luchthaven Fiumicino van Rome.Beeld epa

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro beginnen dinsdag de Wereldjongerendagen. Wat mogen de honderdduizenden rooms-katholieke pelgrims verwachten?

Vieringen, catechese en vrijwilligerswerk
Met honderdduizenden tot bezoekers van uit de hele wereld zijn de Wereldjongerendagen het drukstbezochte evenement van de rooms-katholieke kerk. Het woord 'jongeren' wordt overigens ruim opgevat: de meeste Nederlandse bezoekers zijn tussen de 20 en 30 jaar.

Iedere dag nemen zij deel aan workshops, concerten en massale vieringen. Voor de catechese (geloofsonderwijs) kunnen ze terecht bij drie Nederlandse bisschoppen: Rob Mutsaerts, Everard de Jong en Jan Hendriks. Veel deelnemers grijpen de jongerendagen aan voor een pelgrimstocht langs heilige plaatsen of doen in de aanloop naar het evenement vrijwilligerswerk in de omgeving van Rio.

Evenement 'bewijst dat je er niet alleen voor staat'
'Deelnemen aan de jongerendagen is voor velen een enorm indrukwekkende belevenis', vertelt landelijk coördinator Marc Bollerman van Jong Katholiek, de jongerenorganisatie van de Nederlandse kerkprovincie. 'Jongeren vertellen me iedere keer weer dat ze verbijsterd zijn dat er zo veel mensen zijn die ook geloven wat zij geloven.'

Dat enthousiasme vertaalt zich volgens Bollerman vaak in kerkelijke betrokkenheid. 'Zeven op de tien jongerenwerkers die ik ken zijn geïnspireerd geraakt tijdens de Wereldjongerendagen. Jongeren vinden het trouwens niet altijd eenvoudig om het enthousiasme vast te houden. Het contrast tussen het evenement en de lokale parochie is soms erg groot.'

'Aanzienlijk minder druk dan verwacht'
De organisatie rekent op 1,5 tot 2 miljoen deelnemers, maar de werkelijke opkomst zou wel eens veel lager kunnen zijn. Volgens de Braziliaanse krant O Globo hadden zich begin juli 320 duizend mensen aangemeld. De kerk zou vrezen voor een gat in de begroting en zou de Braziliaanse overheid hebben gevraagd om 13 miljoen euro extra subsidie.

De woordvoerder van de Wereldjongerendagen noemt dat verhaal onzin. Zij rekent nog steeds op 2 miljoen bezoekers. Vrijdag waren er 250 duizend inschrijvingen binnen, vertelt ze aan Trouw. De cijfers zeggen volgens haar niets over de totale opkomst; men kan ook op eigen gelegenheid komen. Het aantal inschrijvingen is volgens de organisatie ongeveer even hoog als bij de vorige editie, in Madrid.

Bij de Nederlandse kerkprovincie hebben zich 300 pelgrims aangemeld. Dat is half zo veel als bij de laatste niet-Europese editie (in Sydney in 2008). Coördinator Marc Bollerman wijt dat aan het economische tij; veel jongeren zouden de hand op de knip houden. Volgens de National Catholic Reporter is ook de interesse vanuit de Verenigde Staten en Canada aanzienlijk minder groot dan voorgaande jaren.

Kerk maakt plaats voor WK voetbal
Het evenement is een vinding van paus Johannes Paulus II. Hij liet in 1987 een eerste editie organiseren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De editie die deze week plaatsvindt wijkt af van het gebruikelijke schema. Normaal gesproken vinden de jongerendagen eens in de drie jaar plaats; nu is dat al na twee jaar. Rio organiseert volgend jaar het wereldkampioenschap voetbal.

Hoogtepunt van het programma: paus Franciscus
De Jongerendagen vormen de eerste officiële buitenlandreis van paus Franciscus. Hij arriveert donderdag en bezoekt onder meer een sloppenwijk en een ziekenhuis. Zaterdag gaat hij voor in een pelgrimage en een avondwake. Zondag leidt hij de afsluitende eucharistieviering.

Zijn reisschema is bijna volledig opgesteld door zijn voorganger Benedictus. Franciscus heeft één grote verandering aangebracht: hij ruilt de rustdag in voor een kleine pelgrimstocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden