Tijdens meetup GroenLinks heerst de sfeer van overwinning

GroenLinksleider Jesse Klaver, 'Jessias' noemen buitenlandse journalisten hem, spreekt de afgeladen popzaal van Afas in Amsterdam toe. Beeld werry crone
GroenLinksleider Jesse Klaver, 'Jessias' noemen buitenlandse journalisten hem, spreekt de afgeladen popzaal van Afas in Amsterdam toe.Beeld werry crone

Historisch was het bij voorbaat: nog nooit heeft een politieke partij een grote popzaal uitverkocht met een verkiezingsbijeenkomst. Maar de 'meetup' met lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks, gisteren in Afas in Amsterdam, was ook om een andere reden bijzonder. Het leek wel de uitslagenavond van de winnaar van de verkiezingen, zo uitgelaten was de sfeer.

Nicole Besselink en Wilma Kieskamp

"Voor het eerst in twintig jaar kan een linkse partij de grootste worden", zei Jesse Klaver tegen vijfduizend vooral jonge bezoekers. Klaver heeft zichzelf niet alleen geschikt genoemd als premier, maar wil ook de hoop terugbrengen dat een linkse partij 'echte verandering' kan brengen. Hij gebruikte de meetup om alle linkse kiezers op te roepen zich achter hem te scharen. "Verenig je achter onze beweging, verenig je achter onze partij. Dan hebben we een unieke kans." Dat is vooral bedoeld richting SP en PvdA-stemmers.

De bijeenkomst in de popzaal waar later deze maand Bob Dylan en Sting optreden, werd vooral bezocht door jongeren. Volgens GroenLinks was 70 procent van de bezoekers geen lid van de partij. De meeste van hen volgen wel Jesse Klaver op Facebook. GroenLinks is al anderhalf jaar bezig met het organiseren van ontmoetingen met Klaver, de eerste begon met 170 bezoekers. De slotavond in Afas trok gisteren ook buitenlandse pers, nieuwsgierig naar de Nederlandse 'Jessias'.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Jesse Klaver Beeld AFP
Jesse KlaverBeeld AFP

Popster

Klaver kwam gisteren op als een popster, nadat artiesten de zaal hadden opgewarmd en bekende Nederlanders als Johnny de Mol, Meester Bart en cabaretier Guido Weijers de zaal via spotjes toespraken. "Wow", zei Klaver, de mensenmassa overziend. Voor hem was een catwalk-podium opgesteld, zodat hij na zijn toespraak vragen uit de zaal kon beantwoorden. Jongeren hadden die vragen van te voren via Facebook aangemeld.

Klavers kreeg hard applaus toen hij grapte dat het vaak gaat 'over mijn das en mijn leeftijd'. Hij heeft voor zijn jonge publiek een verhaal over optimisme en hoop. "Over de noodzaak dat het anders moet en het optimisme dat het anders kan. Dat is waarom ik trots ben dat jullie met zovelen zijn." Op het podium zaten achter hem de kandidaat-Kamerleden van GroenLinks. In de zaal vertelden, voor het evenement begon, veel jongeren dat zij nog niet zeker weten of zij op de partij stemmen, maar wel veel sympathie voor GroenLinks hebben.

Het hardst werd er geklapt als Klaver sprak over klimaat, vluchtelingen, en over de rechtse sfeer in het land. "De mensen die verandering willen, werden genegeerd, volgende week gaan ze winnen", zei Klaver. Hij richtte zijn pijlen ook op premier Rutte, en diens 'normaal doen'. CDA en D66 kregen kritiek omdat zij volgens Klaver nog te veel gericht op 'de arrogantie van de macht en de status quo'.

De zaal was muisstil bij het deel van de toespraak waar Klaver opriep om discriminatie te bestrijden en barstte weer los toen hij zei te willen zorgen dat er voor het eerst in veertig jaar weer een links kabinet kan komen. "Jesse, Jesse, Jesse", klonk het na zijn slotzin.

De meetups, met Jesse Klaver in overhemd met opgerolde hemdsmouwen, legden de basis voor het succes van GroenLinks in de peilingen. GroenLinks heeft voor deze en andere meetups goed gekeken naar de campagne van bijvoorbeeld presidentskandidaat Bernie Sanders in Amerika, die ook jongeren massaal op de been wist te brengen. De partij staat op zestien zetels.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Vriendinnen Lotte, Serah, Danielle en Roxanne Beeld werry crone
Vriendinnen Lotte, Serah, Danielle en RoxanneBeeld werry crone

Is Jesse Klaver glad of inspirerend? ‘Hij is echt anders’

Op een feest kregen Serah Koorevaar (20, student culturele en maatschappelijke vorming) en Roxanne Stekelenburg (19, student sociaal werk) discussie over Jesse Klaver: was hij glad, of inspirerend? “We hebben het opeens heel veel over politiek.” Met twee vriendinnen van hun vroegere middelbare school meldden ze zich aan voor de meetup. Wat niet wil zeggen dat ze zeker GroenLinks gaan stemmen. Serah is een Jesse-fan, maar Roxanne neigt naar D66.

Daniëlle Stellingwerff (20, tussenjaar) vindt zichzelf eigenlijk niet links genoeg voor GroenLinks. “Jesse heeft goede ambities, maar hoe realistisch is het allemaal? Ik kom luisteren.” Lotte Cleffken (20, student media en cultuur) weet al dat het D66 wordt. “Ik stem strategisch.” Over Jesse Klaver zijn ze het inmiddels eens, nog voor zijn toespraak begint. “Hij is echt anders. Hij is het nieuwe gezicht.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Youp, Samuel, Maartje en Sam, een vriendengroep uit Zeist Beeld werry crone
Youp, Samuel, Maartje en Sam, een vriendengroep uit ZeistBeeld werry crone

Voormalige vakkenvullers halen elkaar over op Jesse te stemmen

Sam van Reenen (21) en Samuel van der Lee (21) hebben beiden net vandaag gehoord dat ze geslaagd zijn voor hun opleiding. Al maanden geleden was gepland dat ze deze donderdag naar Jesse Klaver zouden gaan en die afspraak staat. “Ik ga op Jesse stemmen”, zegt Sam, ziekenverzorgende. Hij vindt Klaver ‘een beetje smooth’, maar neemt dat op de koop toe: “Zijn ideeën zijn gewoon goed.”

Met Youp van der Voort (21, lerarenopleiding geschiedenis) ging hij ook al naar de vorige meetup van Jesse Klaver, in Utrecht. Het trok Youp over de streep om straks GroenLinks te stemmen, al overwoog hij eerst ook D66 en CDA. In de vriendengroep, nog uit de tijd dat ze vakken vulden in een supermarkt in Zeist, gaat het de laatste tijd veel over politiek. Maartje Kanaar (19, student geneeskunde) zweeft nog. “Misschien D66, misschien GroenLinks. Ik ga me vanavond over de streep laten trekken”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden