'Tijdens het doopritueel ben ik een soort begrafenis-ondernemer'

Televisiedominee David Maasbach van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending: "Wij zijn van de Pinksterbeweging. Wij geloven in de doop door onderdompeling. Vanaf twaalf jaar mag dat bij ons. Misschien is het goed dat eens wordt gezegd dat over de kinderdoop in de Bijbel niets te lezen valt, en over besprenkelen evenmin.

Dopen is binnen het christendom een lastig onderwerp; sommige mensen kunnen moeilijk aannemen dat Jezus het bedoeld heeft zoals wij het doen, naar voorbeeld van de eerste christenen in Handelingen. Maar ik wil er geen ruzie over maken. De doop is niet zaligmakend, anders zou Christus voor niets zijn gekomen.

Twee keer per jaar hebben we een doopdienst, met meestal zo'n vijftig mensen, in de oude Haagse bioscoop Capitol. In het podium is een groot doopbassin gemaakt. Door het beschilderde doek erachter, lijkt het of ik in een beekje sta.

Ik ben in het zwart omdat ik in het doopritueel een soort begrafenisondernemer ben. De dopeling besluit niet langer te doen wat hij zelf wil, maar wat Jezus van hem verlangt.

Ik sta naast de dopeling en vraag of de persoon de handen wil vouwen. Ik leg mijn linkerhand op diens rug, met mijn rechterhand hou ik de gevouwen handen vast. Dan dompel ik de dopeling onder. Automatisch veert die weer op - in een nieuw leven met Christus. Ik heb het al duizenden keren gedaan.

De essentie van ons geloof is eenvoudig: bekeren, dopen en vervuld worden met de Heilige Geest, zoals de Bijbel voorschrijft in Handelingen 2:38. Daar gaat het om!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden