'Tijdelijke verhuur koophuis makkelijker maken'

Minister Donner. Beeld ANP
Minister Donner.Beeld ANP

De ChristenUnie wil dat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken de tijdelijke verhuur van koophuizen gemakkelijker maakt.

Door tijdelijke verhuur hebben eigenaren die een nieuw huis willen kopen of hebben gekocht een terugvaloptie als hun oude woning langer te koop blijft staan, zegt Cynthia Ortega-Martijn: 'Hiermee kan de woningmarkt een duwtje in de rug krijgen, de risico's worden lager. Tegelijk komen tijdelijk meer huurwoningen beschikbaar, en juist daar is veel behoefte aan.'

Het Kamerlid wil dat alle banken dezelfde regels hanteren voor tijdelijke verhuur en dat hypotheekverstrekkers onder voorwaarden verplicht worden mee te werken aan tijdelijke verhuur.

Elke bank stelt weer andere voorwaarden, zegt ze over de huidige situatie. 'Vaak wordt de eis gesteld dat de huiseigenaar de verhuur laat regelen door een specifieke partij die door de bank wordt aangewezen. De huiseigenaar mag het dan niet zelf regelen. Dit nodigt huiseigenaren uit om illegaal te verhuren.'

Kamerlid Betty de Boer van de VVD vindt een vergunning niet langer nodig. Ze zal dit deze week voorstellen aan minister Donner. Huiseigenaren kunnen nu hun oude huis al verhuren als ze er niet meteen in slagen dit te verkopen, maar door de te ingewikkelde procedures zien ze daar vaak vanaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden