Tijdelijke krachten heten bij ING voortaan ‘werkgelukbrengers’

ING-kantoor. Beeld ANP XTRA
ING-kantoor.Beeld ANP XTRA

Het kan niet op. Behalve een loonsverhoging krijgen werknemers van ING ook een heus team van ‘werkgelukbrengers’, blijkens de nieuwe cao.

Dirk Waterval

Die term spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Zijn dat collega’s die in clownspak al moppentappend door het kantoor wandelen? Of anders een team van strak geklede mannen wier enige taak het is om des­gevraagd cappuccino’s aan het bureau te brengen?

Nee. Het gaat hier om ouderwetse tijdelijke krachten, in tegenstelling tot wat de ietwat jolige term doet vermoeden. In de cao die vakbond CNV gisteren sloot met de bank is vastgelegd dat daar een vaste pool van beschikbaar is. Die pool kan de bank inzetten als werknemers tijd nodig hebben voor scholing, mantelzorg of zorg voor de kinderen. En die mogelijkheid levert werkgeluk op.

“Nieuw is vooral dat er nu een vaste groep vervangers beschikbaar is”, zegt CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga. “Tijdelijke krachten zijn natuurlijk niet nieuw, maar we zien dat ze vaak niet worden ingehuurd als werknemers erom vragen.” ING legt zich er nu wél op toe en maakt er vier miljoen euro voor vrij.

Harder werken

Dat hoopt de bank natuurlijk ­terug te verdienen aan extra productiviteit. Wiersinga: “Mensen werken harder als ze gelukkig zijn.” Ze vermoedt dat werkgeluk vaker gaat terugkeren in cao-onderhandelingen. “Het bank- en verzekeringswezen loopt vooruit in dit soort zaken.”

Had het bedrijf niet beter wat geld kunnen stoppen in het leuker maken van de werkomgeving? Volgens Wiersinga is dat niet nodig, want die is al behoorlijk aantrekkelijk. “Er zijn mooie ruimtes, waarin je je kunt terugtrekken. En er staan tafeltennistafels.”

Lees ook:

Twee jaar lang zochten ze naar ultiem werkgeluk, nu delen de Corporate Rebels hun kennis

Hoe zorg je ervoor dat jouw personeel plezier in het werk heeft? Met die vraag in het achterhoofd bezoeken Pim de Morree en Joost Minnaar bedrijven in binnen- en buitenland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden