null Beeld
Beeld

Het antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Tijdelijk minderen met drank of chocola, zo moeilijk is dat toch niet?

Zijn de goede voornemens al vervlogen? vroeg chef opinie Monic Slingerland afgelopen weekend. Lezers vertellen over hun ervaringen. 

Forum-dieet

Mijn dochter daagde me na de kerstdagen uit om het Forum-dieet te volgen: vier weken lang geen tussendoortjes eten. Bij overtreding zou de boete zijn: 200 euro overmaken naar de partijkas van Forum voor Democratie, een goede stok achter de deur. De vier weken zitten erop en ik zit beter in mijn vel. Mijn huiduitslag is verdwenen en ik taal niet meer naar chocolade. Ik hoef maar aan Thierry Baudet te denken en de lust is mij geheel vergaan.
Margreet Bouwman-Lasseur Soest

Decadent

Wat zijn we toch een ongelooflijk verwend volk geworden. Dat we zo’n ­hype als IkPas moeten gebruiken om onszelf te leren matigen. Daar reken ik ook zeker mezelf toe. In mijn jeugd (jaren zestig) werd er slechts bij speciale gelegenheden iets geschonken. Ik herinner me dat mijn moeder eens iets te giechelig terugkwam van een verjaardag: hoe schaamde ik mij als kind. Hoeveel ­kinderen zullen dit vandaag niet ­meemaken? Op mijn eigen manier, zonder ervoor te tekenen, matig ik nu mijn levensstijl: alleen in het weekend een glas wijn. En bij de wijnclub. Ook ‘decadent’, maar heel leuk.
Hilde Rustema Apeldoorn

Voorbijgaand

Goede voornemens heb ik eigenlijk nooit. Sinds een jaar of tien drink ik zes weken per jaar geen alcohol. Het is een paar dagen lastig, maar daarna gaat het prima. Soms een enkel ­moment waarop ik word getriggerd door de lust om even met een glas wijn af te sluiten. Einde van de week: gezellig met elkaar met een glas erbij. Niet overstag gaan kost nauwelijks moeite. Wat wel meespeelt, is de ­zekerheid dat het voorbijgaand is. Er blijft een vorm van aftellen in mijn hoofd meepraten. Dat hindert me, maar maakt me ook scherp op mijn ­eigen handelen. Is alcohol zo belangrijk? De besparing doneer ik aan een charitatief doel. Het bedrag valt me ­altijd weer mee, zoveel is het niet.
Arie Schouten (69) Benschop

Verleidingsmomenten

Ook ik ben in de maand januari na erg gezellige feestdagen maar weer eens helemaal op de non-alcoholische toer gegaan. Het bevalt me zo goed dat ik de maand februari er tot dusver bij heb gepakt en het zou me niet verbazen als ik die 40 dagen ‘vasten’ er ook nog bij ga doen. Het voelt prima en het klopt voor me. De verleidingsmomenten die er zeker waren, kon ik weerstaan en ebden steeds gemakkelijker weg. Op het laatst dacht ik er zelfs niet meer aan. Voor mij werkt dat het beste. Een afspraak met mezelf, die ik bevestig op het moment dat het ‘lastig’ is. In elk geval heb ik zelf de regie. Die autonomie past bij mij.
Brigitta Wemekamp-Koopman Ommen

Eerste kop koffie

Voor mijzelf heb ik een vast stramien ontwikkeld: bij de eerste kop koffie van het nieuwe jaar mijmer ik wat het vorige jaar fout is gegaan en waaraan ik dien te werken. Ook denk ik aan de zaken die goed zijn gegaan en die ik zal voortzetten. Dit systeem werkt beter dan lukraak allerlei voornemens te gaan maken, die dan op 1 februari al weer niet blijken te werken. Ik kan het een ieder aanraden, het scheelt een hoop stress.
Willem Vizee Tiel

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden