Tijd voor wending in leven en loopbaan

Was het afscheid van uitgever Theo Bouwman vorige week nog redelijk overzichtelijk (baas gaat, nieuwe baas komt), het vertrek van enkele redacteuren is ingrijpender.

Twee maanden geleden berichtten wij dat de krant ondanks oplagegroei moet bezuinigen. De belangrijkste maatregel is het verminderen van de bezetting met zo’n 20 arbeidsplaatsen tot 118. Alle inspanningen zijn erop gericht de gevolgen voor de lezers zoveel mogelijk te beperken. Wij zullen dingen slimmer en beter moeten doen en sommige dingen laten om ons goed te kunnen richten op de zaken die er voor onze lezers echt toe doen. Daar zijn we druk mee bezig.

Sociale spelregels zijn van kracht om te stimuleren dat zoveel mogelijk mensen vrijwillig vertrekken. Het is nog te vroeg om te zeggen in hoeverre wij daarin slagen. Het gaat wel hard en de gevoelens zijn gemengd: hoe meer mensen weg willen, des te minder er weg moeten, maar ze laten lege plekken achter.

Vorige week namen wij al afscheid van drie collega’s, die nog voordat de bezuinigingen van kracht werden, hadden besloten te gaan. Remco Pols, chef van de bureauredactie, is wethouder in Amstelveen geworden voor de PvdA (ja, ik zie sommige lezers fronsen, maar een journalist heeft ook burgerrechten). Politiek redacteur Marcel ten Hooven gaat naar het weekblad Vrij Nederland, verder de diepte in. Met een grote en ook eigenzinnige passie voor politieke ideologieën was hij jaren een leidende figuur op onze Haagse redactie. Hij kreeg in 2004 de Anne Vondelingprijs.

Nel de Vink volgt haar hart: zij emigreert naar Engeland om een nieuw bestaan op te bouwen met een Britse hovenier. Zij was vijftien jaar geleden de eerste cartograaf en zette de norm met sobere en heldere kaarten en grafieken. Ook zij werd bekroond. Nel blijft freelance actief voor de krant.

Eerder meldden wij dat adjunct-hoofdredacteur Wim Jansen vertrekt. Hij gaat naar de onbegrensde Wereldomroep. Na een kwarteeuw samenwerking zal ik daaraan zeker moeten wennen. De laatste acht jaar heeft Wim enorm bijgedragen aan vele klussen: de introductie van de Verdieping en de website, de bezuinigingen, de overstap naar tabloid, een nieuw redactioneel systeem, de dagelijkse journalistieke leiding en nog veel meer. Gerbert van Loenen volgt hem op.

Veel redacteuren hebben de laatste tijd nagedacht over hun toekomst. Sommigen grijpen het moment aan om een wending te geven aan leven en loopbaan. Bureauredacteur Ruut Verhoeven wil de advocatuur in. Opmaakredacteur Liesbeth Sparks zal nu eindelijk haar studie afmaken en zoekt een kleiner bijbaantje. Collega Babette Huijsman wil zich aan andere dingen wijden, zoals het lesgeven in yoga. De ervaren justitie-verslaggever Louis Cornelisse dacht er al langer over voor zichzelf te beginnen. Redacteur Eveline Brandt verruilt de hectiek van het dagblad voor journalistiek werk van langere adem. Economieredacteur Wim Schoutendorp gaat wat eerder met pensioen na zware jaren in de ondernemingsraad. Karen Zandbergen gaat elders de politiek verslaan.

De komende tijd zullen wij nog meer mensen uitzwaaien. Dat geldt ook voor Jaffe Vink, bedenker en eindredacteur van Letter & Geest. Aan zijn vertrek ligt jammer genoeg ook een verschil van mening ten grondslag; hij kon zich niet vinden in onze ideeën over veranderingen van koers en formule van de bijlage. Dat is jammer, want Jaffe heeft een grote bijdrage geleverd aan het profiel van de krant. De bijlage weerspiegelde zijn bevlogen, creatieve en tegendraadse persoonlijkheid. Het is te hopen dat na zijn vertrek iets van zijn geest blijft rondwaren op de redactie.

Wij zullen hem en alle andere collega’s missen. Het ga ze goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden