Tijd voor pret: met Pasen begint een nieuw seizoen met nieuwe attracties.

De meeste pretparken en attractieterreinen openen met Pasen hun poorten voor een nieuw seizoen. In enkele gevallen moet het publiek nog even wachten vanwege de bouw van een nieuwe attractie. Maar allemaal beloven ze veel pret voor jong en oud. Tien tips.

1 Dolfinarium Harderwijk bestaat veertig jaar en om dat te vieren wordt het grootste zeedierepark van Europa flink verbouwd. Het meest ingrijpend was de verhuizing van de walrussen naar een nieuw en groter verblijf. Het publiek kan de dieren -die luisteren naar namen als Igor, Nikolai, Natasja en Olga- nu ook onder water bekijken door een grote glazen wand. Op 16 april gaat het park weer open.

www.dolfinarium.nl

2 Themapark Archeon opent zijn deuren dit weekeinde in Alphen aan den Rijn met een paasbrunch, -maaltijd en andere paasactiviteiten. Het park wordt uitgebreid met een Karolingische nederzetting (8ste-10de eeuw). Het publiek is getuige van het bouwproces met authentieke materialen en methodes. Nieuw is een demonstratie over de rechtspraak bij de Vikingen. Kinderen kunnen ook meedoen aan de afsluitende gezamenlijke maaltijd, de kinderspijs pot. Zij krijgen bij hun bezoek het boek Aanval op het fort van Martine Letterie mee. Het speelt in de Romeinse tijd en gaat over het Cananefatenmeisje Freija, dat bevriend is met de zoon van een Romeinse soldaat.

www.archeon.nl

3 Half mei gaat in familiepark Drievliet te Rijswijk naar verwachting de Dynamite Express open, de vierde achtbaan van het familiepark. De rit gaat met 50 km per uur op en neer, van hoog naar laag, door een verlaten mijn. De wagentjes, in de vorm van een trein, gaan niet over de kop. Ook kleine kinderen (vanaf eén meter) mogen er in, maar wel onder begeleiding van hun ouders. Het mijnthema sluit aan op de al bestaande Kopermijn, voor de iets oudere jeugd, waarbij wagentjes vanaf een 20 meter hoge mijnschacht met 60 km per uur naar beneden razen. Nieuw zijn verder de optredens van illusionist Christian Farla en zijn charmante assistentes.

www.drievliet.nl

4 Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Hans Christian Andersen kreeg het Sprookjesbos in de Efteling onlangs een nieuw personage: het meisje met de zwavelstokjes, bekend uit het sprookje van de Deense schrijver. Vier keer per dag worden de Ander sen-klassiekers 'De rode schoentjes' en 'Het lelijke jonge eendje' opgevoerd. Verder organiseert het sprookjespark ergens in april de feestelijke verkiezing van de mooiste Lelijke Eend (Citroën 2CV).

www.efteling.com

5 vanaf half april heeft het avonturenpark Hellendoorn een nieuwe familieachtbaan, 'De Donderstenen'. De karretjes hebben de vorm van (inderdaad) stenen, gaan niet over de kop en zijn daarom ook geschikt voor kleine kinderen. Nieuw is ook de 'interactieve spelshow' Kieka Balla, waarin rollen zijn weggelegd voor de kok Kareltje en het meisje Katinka. Verder loopt op 3 juli een levensgrote SpongeBob door het park, voor een Meet & Greet met de kids. Op zondagen in mei, juni en juli nemen onder anderen het autootje Brum en Bob de Bouwer de honneurs waar. www.avonturenpark.nl

6 Walibi World, het voormalige themapark Six Flags, bij Dronten begroet vandaag de spetterende attractie Splash Battle: jong en oud reizen in een onderzeeboot door mistige tunnels en langs spuitende geisers. Elk bemanningslid heeft een eigen waterkanon en ook de toeschouwers doen mee. Voor de jongste bezoekers is er Walibi Land met alle attracties op hun maat. Nieuw zijn Boris Klauter Eiland, waar de kleintjes naar hartelust kunnen klimmen, en Boris Ballen Fabriek vol met gekleurde zachte ballen, die overal naar toe geschoten kunnen worden. De avonturen van Walibi en zijn vrienden zijn te zien in de Walibi Show.

www.walibi-world-nl

7 De nieuwste attractie van De Linnaeushof, de grootste speeltuin van Europa met ruim 350 speeltoestellen, is een drie meter hoge monorail. De karretjes, die lijken op boomstammen, moeten kinderen zelf in beweging zetten door te fietsen. Voor de oudere bezoekers zijn er nieuwe zitplaatsen en schaduwhoekjes gemaakt, waar opa's en oma's rustig op hun spelende kleinkinderen kunnen letten.

www.linnaeushof.nl

8 Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem laat de bezoekers langs 'Heilige huisjes' wandelen om te ontdekken hoe geloof en bijgeloof hand in hand gingen in huis, tuin en keuken. De pelgrimstocht voert naar de boerderij uit Krawinkel (dit jaar 75 jaar in het park) waar de boerenzoon plm 1860 zijn eerste communie krijgt. er is een winkelstraat van de tijd, Wat mag het zijn?'. En er is een collectie van 15000 spaarpotten tentoongesteld. Elk weekend mogen kinderen bij de boer helpen op het land.

www.openluchtmuseum.nl

9 Rick de Kikker, de opgewekte mascotte van Duinrell, duikt op nóg meer plaatsen in het vakantie- en attractiepark op. Hij figureert onder meer in zijn eigen vakantiestrip- en spelboek en gaat op zoek naar een kikkervriendinnetje. Op zondag 12 juni is het Kikkerdag. Illusionist Hans Klok vertoont van 9 juli t/m 21 augustus zijn kunsten in het Zomertheater.

www.duinrell.nl

10 Bezoekers mogen dit jaar in het Land van Ooit kiezen of ze bij de goede Ridder Trots willen horen of juist bij de slechte Ridder Treiter. De goede ridder beschermt samen met zijn hulpjes alles wat mooi is, de slechten proberen het Land van Ooit te veroveren. Tijdens een riddertoernooi komen beide partijen tegen elkaar uit. Ook is er een verkiezing van Ridder of Ridderin van de dag. Het park is vanaf 30 april geopend.

www.ooit.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden