Tijd voor modernisering van de islam

Bewijzen de volksopstanden in de Arabische wereld dat democratie en islam wél zullen samengaan? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Zij kijken het nog even aan.

Roep om rechtvaardigheid

De opstand in het Midden-Oosten heeft niets met de islam te maken. Als welvaartverschillen erg uit de hand gaan lopen begint onbehagen te sluimeren, en komt de arme, onderdrukte meerderheid in opstand. Dit gebeurt in het Midden-Oosten, maar eerder ook in Oost-Europa, bijvoorbeeld in Roemenië. Het is een opstand die niets met religie van doen heeft. Een opstand tegen armoede, tegen de onbehoorlijke zelfverrijking, tegen het onrecht, tegen willekeur. Een opstand die wel gevoed wordt door kennis. Kennis van internet maar ook van mogelijkheden om anders samen te leven, zoals familieleden in Europa.

De crisis in het Midden-Oosten leert ons het belang van matigheid. Een ware democratie heeft een stelsel van 'checks and balances'. In een rechtsstaat worden burgers tegen de macht van de staat beschermd, dankzij onafhankelijke rechtspraak en goede wetgeving. De les die te leren valt voor het Westen is juist dat we moeten investeren in sociale rechtvaardigheid, zodat iedereen kan blijven meedoen. Die les is veel belangrijker dan de vraag of democratie en islam wel samengaan.

Tijm Corporaal Houten

Nog even geduld hebben

Talloze moslims stellen dat 'de islamitische en westerse waarden compleet met elkaar in overeenstemming zijn'. Eén van hen, Daisy Khan, initiatiefnemer van het islamitisch centrum bij Ground Zero, sprak in de krant van donderdag: ¿Multiculturalisme is de fundamentele opdracht van de islam¿, en ¿gelijkheid tussen man en vrouw hoort tot het wezen van de islamitische ethiek¿. Maar Wilders, de PVV en anderen zijn niet onder de indruk; ze geloven het tegendeel. Als vrijwel elke week een extremistische misdaad gerelateerd wordt of is aan de islam, zie ik niet gauw een verandering in het debat komen, ook niet door de 'twitter-revolutie'. Pas als deze slaagt en langdurig standhoudt, en veel meer en vaker mensen als Daisy Khan volhouden, dan zal de islam-angst afnemen.

Leen den Boer Vlaardingen

Wilderiaanse vraag

De vraag of de volksopstanden in de Arabische landen bewijzen dat democratie en islam wél samengaan, is van een bijna wilderiaanse ééndimensionale eenvoud. De 'twitterrevolutie' bewijst op dit moment alleen maar dat een opstand van burgers mogelijk is, na meer dan een eeuw van koloniale overheersing door westerse machten en onderdrukking door dictators, die door diezelfde westerse machten werden gefaciliteerd en gesubsidieerd. Al die tijd kreeg democratie daar geen schijn van kans. Als je dan bedenkt dat het Nederlandse eeuwfeest van het algemeen kiesrecht nog steeds aanstaande is, past het om onze mond een beetje te houden.

Wil Voogt Utrecht

Schuld van het Westen

Hopelijk zullen massamedia ooit nog eens aan achtergrondberichtgeving doen die verder reikt dan de oppervlakkige berichtgeving over de 'twitterrevolutie', of over 'dictators', 'fundamentalisme', etcetera. Bijzonder ergerlijk is is de zwart-wit gedachte van de vrije westerse democratieën versus de autoritaire Arabische regimes c.q. de islam. De opkomende (islamitische) democratieën zijn in de afgelopen jaren om zeep geholpen, juist doordat het Westen belangen veilig wilde stellen nadat het oude koloniale systeem dat niet meer kon. Afgezien van de bevoorrechte kliek, bleef de rest van de bevolking economisch achter. En wel nét in die landen waar het Westen goede zaken deed met de heersende monarchen: Marokko, Saoedie-Arabië, Koeweit.

R. Hamers Landgraaf

Te vroeg voor 'hosannah'

Wat zou moeten bewijzen dat democratie en islam wel samengaan? Als onder democratie wordt verstaan dat de wens van meer dan 50 procent van de stemmen moet worden uitgevoerd en dat dat het invoeren van de sharia inhoudt, dan past de islam prima bij democratie. Als democratie in een islamitisch land echter inhoudt dat er rationeel wordt geargumenteerd over de oorzaken van problemen, als minderheden gerespecteerd worden, en het bestaansrecht van alle volken en religies wordt erkend, ja, dan is er wellicht sprake van een ommekeer. Nu is het nog veel te vroeg om 'hosannah' te roepen.

Kees de Jong IJsselstein

Gelijk voor het opperwezen

De belangrijkste waarde in de democratie is gelijkwaardigheid. Iedere stem is even veel waard. In wereldgodsdiensten is voor het opperwezen eveneens iedereen gelijk. Geen wonder dat een wereldreligie uiteindelijk kiest voor democratie. Al dan niet via Twitter.

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden