Tijd voor mijn megasuperhelden van het jaar

Hoe diep kan je als klein landje nog zinken als er meer dan 80.000 mensen de moeite nemen om te stemmen in een 'klootzak van het jaar verkiezing'? (Radio 538) Op het moment dat je zoiets als radiomaker faciliteert of presenteert, bewijs je jezelf haast als klootzak van het jaar - ware het niet dat de echte klootzakken nog veel letterlijker over lijken gaan. Politici die mensen liever bij bosjes zien verdrinken dan dat ze iets van een verantwoordelijkheid op zich zouden nemen in het kader van de menselijkheid en het #wezijnopdewereldomelkaartehelpen gevoel. (Ik vind dit wel een mooie hashtag om nog voor het einde van dit jaar groot te maken in de twitterwereld, dus twittert u allen even mee).

Liever blik ik zo tegen het einde van een jaar terug op de goede dingen. Mijn persoonlijke megasuperhelden, en dat zijn er, thank God!, heel wat. Een greep uit mijn privécollectie:

Pieter Hilhorst, dit jaar afgetreden als wethouder financiën in Amsterdam. Velen kennen hem vooral van die 'blunder van 188 miljoen' (de belastingdienst in Amsterdam keerde per ongeluk 188 miljoen in plaats van 1,8 miljoen uit). Pieter kreeg de schuld en dat was het begin van het einde van de PvdA in Amsterdam. Lullig was dat, pas nadat hij drie maanden lang werd afgeschoten, Asscher toegaf dat de hele blunder eigenlijk zíjn verantwoordelijkheid was geweest. Dit bericht kwam zo laat dat het leed al was geschied en in de hoofden van het publiek, Pieter, onterecht, alsnog de grote blunderaar bleef. Maar wie nu denkt dat er iets van boosheid of rancune volgde, heeft het mis. Pieter stapte op en startte samen met Jos van der Lans en nog wat superhelden het 'Goede Gieren Fonds' - waar u nog veel van gaat horen, want samen zijn zij de toekomst van de schuldhulpverlening, en dat is in deze tijd helaas heel hard nodig.

Mo van der Have (wie?). Nee, u kent hem vast niet, maar Mo is een megasuperheld voor een selecte groep kunstenaars onder wie ondergetekende. Zijn vader, Adriaan van der Have, was 25 jaar geleden de oprichter van TORCHGallery in Amsterdam en een van de eersten die fotografie als autonome kunstvorm erkenden. Een paar jaar geleden overleed hij en Mo nam de galerie op zeer jonge leeftijd (24) over. Wat hij op onvoorstelbare manier voor elkaar kreeg is dat hij een eigen stempel op de galerie weet te drukken zonder schade aan te richten aan het oorspronkelijke karakter, in een tijd die financieel nogal ingewikkeld is. Hij wist de galerie en alle kunstenaars en andere betrokkenen nóg hechter te maken als een familie waar je altijd en altijd op kunt bouwen. Iets wat je in de (kunst)wereld, die vooral draait om geld verdienen en carrière maken, maar heel zelden ziet.

Rikko Voorberg. Hij startte de pop-up kerk, waar ik, als onchristelijk individu het afgelopen jaar wekelijks mijn zondagochtenden doorbracht. Superheld omdat hij in een korte tijd een groep rasmoralisten bij elkaar verzamelde die allen actief de wereld proberen te verbeteren. Superheld omdat hij zich durft uit te spreken. Onder andere over Benno L., op een Facebookpagina 'Benno L. is welkom in onze straat'. Iedereen telt mee, we zijn allemaal gelijk en we zijn hier op de wereld om elkaar te helpen.

Met de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden