Tijd voor huiswijn

Op de een of andere manier wordt de tijd na de feestdagen altijd gezien als de periode om overtollig gewicht te verliezen. Je zou bijna denken dat we te veel van het leven hebben genoten - en dat mag natuurlijk helemaal niet. Onze straf is de terugkeer naar een strikte levenswijze. Vreemd eigenlijk, want waarom zou je niet altijd genieten van aangenaam eten en drinken. Goede wijnen en zeker goede champagnes zijn altijd lekker. Het enige argument dat kan worden verzonnen om ze niet te drinken is een door de feestmaand iets te fors afgeslankte portemonnee. Daar kan men zich wel wat bij voorstellen, en daarom deze maand dan toch maar eens aandacht voor eenvoudiger wijnen. Het kan inderdaad niet altijd feest zijn.

Veel eenvoudiger wijnen worden tegenwoordig door grootwinkelbedrijven gevoerd als huiswijnen, wijnen onder een eigen merk. Soms is dat gewoon 'huiswijn' of - ietsje chiquer - 'cuvée de la maison', soms wordt er een fantasiemerknaam op geplakt: 'les maitres goustiers', 'bonlitre' of meer van dat fraais. Het staat in feite allemaal voor hetzelfde: een wijn zonder de naam van de wijnboer, het domein, het château, het handelshuis, of de coöperatie, maar onder de eigen vlag van het winkelbedrijf. Uiteraard zullen veel van deze wijnen wel degelijk nog van een coöperatie of handelshuis komen, maar dat staat alleen in de kleine lettertjes te lezen.

Gewone goedkope huiswijn is Frans, vin de table en zit in een literfles. De stijlen van de wijnen verschillen als de etiketten: van oubollig en oninteressant tot modern en elegant. De prijzen zijn scherp: de meeste liters doen tussen de ¿4,95 en ¿5,95. Dat is weinig geld voor veel wijn, en het is dan ook niet meer dan logisch dat men tussen deze wijnen niet de allerbeste kwaliteiten mag verwachten. Wel moet men kunnen rekenen op een decente kwaliteit, voor het dagelijkse eenvoudige glas. De proeverij werd beperkt tot de rode soorten. De witte bewaren we even tot het buiten weer wat aangenamer is.

Vin de Table Français, Les Vignerons Réunis, Damazan Huiswijn Hema, literfles, ¿5,95

Een van de meest betrouwbare rode huiswijnen blijft die van de Hema. Deze wijn is al jaren afkomstig van een coöperatie in de Buzet, een wijngebiedje aan de rivier de Garonne, in het zuidwesten van Frankrijk. Dat is alleen af te lezen aan de naam en de plaats van de bottelaar, want een officiële herkomstbenaming heeft deze wijn niet. Dat betekent dat de wijn formeel overal uit Frankrijk kan komen. In de praktijk zal het echter toch (vooral) gaan om wijn die niet voor de 'officiële' Buzet wordt gebruikt, omdat de kwaliteit wat minder is. Als vin de table heeft deze wijn geen jaartal. Het is mogelijk dat er meer jaargangen voor zijn gebruikt, bijvoorbeeld '92 en '93. De wijn is stevig van karakter, met wat fruit in geur en smaak, kersen, bramen, frambozen; in de mond is hij redelijk stevig, zonder dat het zuur of bitter storend en hard wordt. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is in orde. Het is een van de weinige huiswijnen met een fraai, modern etiket, alsmede met een informatief rugetiket.

Merlot 1993, Vin de Pays d'Oc, Le Marché Vroom & Dreesmann, ¿7,25 (0,75 l)

Vroom & Dreesmann kwam onlangs met nieuwe huiswijnen, waarbij werd gekozen voor een wat hogere prijs dan voor dit type wijn gangbaar is. De naam van de wijn en het etiket zijn aangepast aan de nieuwe 'lifestyle'-formule van de warenhuizen, waar op een als een soort markt ingerichte levensmiddelenafdeling lekkere trendy hapjes, dito broodsoorten en gebakattracties worden verkocht. Als je dit soort etablissementen binnenloopt krijg je al direct het gevoel dat je extra moet betalen voor het fraaie design en de frisse schortjes van het personeel. De bijgeleverde Air Miles stemmen in dat opzicht ook al achterdochtig. Het moge duidelijk zijn: bij deze wijn kan niet worden gesproken van een fraaie verhouding tussen prijs en kwaliteit. Wel is de kwaliteit voor een huiswijn zonder meer prima. De geur is duidelijk breder en rijker dan van de gemiddelde huiswijn, met veel fruit en wat kruiden; de smaak is elegant, mooi fruitig, heel soepel en fris, goed afgerond. Helaas ontbreekt een informatief rugetiket.

Bonlitre Bordeaux Rouge Gall & Gall, literfles ¿7,45 (¿0,50 statiegeld)

Gall & Gall, de grootste slijtersketen van ons land, voert sinds enige jaren een hele serie huiswijnen onder de naam 'BonLitre'. Het gaat om wijnen uit allerlei verschillende streken, gepresenteerd onder dezelfde noemer, met etiketten in een overeenkomstige stijl - overigens weinig inspirerend. Deze vorm van presentatie, met een groot aantal wijnen uit verschillende gebieden, wordt door meer grootwinkelbedrijven gehanteerd, zoals Albert Heijn of C1000. De serie van Gall & Gall is in zijn geheel vrij betrouwbaar, hoewel het litertje Cotes du Rhone niet om over naar huis te schrijven is. De Navarra Tinto is niet erg spannend, maar de rode Bordeaux is wel een heel aardige wijn. In de geur ruik je wat bloemen, cassis en zwoelheid van de in de Bordeaux veel gebruikte merlotdruif; de smaak is vrij stevig, maar toch rond en sappig genoeg voor dit type wijn om te drinken bij het eten of een stuk kaas.

Coteaux du Languedoc 1993, Les Producteurs Réunis, Narbonne Edah, literfles ¿5,95

De stukjes over de verschillende huiswijnen zouden ten onrechte de indruk kunnen wekken dat het allemaal best aardige wijnen zijn voor een redelijke prijs. Dat is helaas niet het geval. Veel wijnen van dit type zijn karakterloos, dun en slap. Deze kwalificatie is zonder twijfel van toepassing op de gewone rode huiswijn van de Edah, de 'Rouge Fruité' van ¿4,95. De gewone rode huiswijn van Albert Heijn is bijvoorbeeld ook al niet veel beter: licht, gemakkelijk, met wat Beaujolaisfruit, maar in feite zonder veel kraak of smaak. Bij de Edah is verrassend genoeg wel weer een leuk alternatief te vinden: de Coteaux du Languedoc 1993. In alle eerlijkheid is deze wijn een tikje minder fraai dan bijvoorbeeld de huiswijn van de HEMA, maar toch is het nog wel een leuke rode wijn, met in de geur wat zoet, kruiden, kersen, laurier en een smaak met een bittertje, nog wel enige kracht, sap, en een vleugje zoet; in elk geval niet onaardig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden