Tijd voor glas rust uit Zundert

Brabantse monniken brouwen trappistenbier, uit nood, want werken met vee werd te zwaar

ANJEL PUNTE

Een bier dat smaakt naar het monotone leven van de monniken uit Zundert. Dat was het idee waarmee de twintig broeders van de Maria Toevlucht-abdij in Noord-Brabant vier jaar geleden hun eerste proeverij hielden. Deze week presenteert de zeer afgezonderde gemeenschap de 'Zundert', het tweede trappistenbier van Nederlandse bodem.

Afgelopen weekend was het al exclusief in de Zundertse horeca te verkrijgen, vanaf vrijdag in de rest van het land. "Eigenzinnig", noemt broeder Christian de smaak. Hij is eindverantwoordelijk voor de brouwerij. "Het is gelukt, nu hopen dat het een succes wordt", zegt de monnik, gehuld in wit-zwarte pij.

Trappistenbier dient te worden gebrouwen door monniken van de orde der cisterciënzers (een afsplitsing van de benedictijnen). De opbrengst van het bier wordt gebruikt om het klooster draaiende te houden. Wat er overblijft, gaat naar goede doelen.

Waar nu grote zilverkleurige gistmachines staan, liepen tot voor kort vleeskoeien. "We staan nu in boerderij De Kiviet", zegt broeder Daniël. Jarenlang leefden de monniken van het agrarisch bedrijf, dat in 1900 werd opgezet. Maar nu zij allen steeds ouder worden, is dat niet meer vol te houden.

Broeder Daniël strijkt met zijn vingers over zijn volle, witgrijze baard. "We moesten iets anders verzinnen dat ook in de toekomst rendabel en doenlijk is", zegt hij. De investering is bekostigd met het geld dat Natuurmonumenten aan de abdij betaalt nu die organisatie de grond van de boerderij in erfpacht heeft.

Op zondagavond hebben de monniken anderhalf uur om te ontspannen. "De meesten van ons lusten dan wel een biertje of twee", vertelt Daniël. Met de 8 procent alcohol die in de flesjes zit, blijft het daar vaak bij. "Belangrijk is dat Zundert op een rustig moment wordt gedronken. Je moet er echt even de tijd voor nemen", voegt Christian er met ernst in zijn stem aan toe.

Het is voor Nederland de tweede trappist; de eerste ('La Trappe', gebrouwen in Berkel-Enschot) bestaat al 125 jaar. Wereldwijd zijn er acht trappistbrouwerijen.

Henri Reuchlin van Bierburo heeft de eer om de Zundert aan de man te brengen. "Het is een hele ervaring om met deze heren te werken", vertelt hij. "Je vraagt je ineens af waar je zelf mee bezig bent door elke dag zo heen en weer te vliegen en altijd maar bereikbaar te zijn. In het klooster is elke dag hetzelfde. Als ik langskom, bespreken we onze zaken. Daarna gaat de poort op het erf weer dicht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden