Tijd voor een schotel,

Wie het televisieschema van de Aronsons er op nakijkt, moet wel concluderen dat de Amsterdammers beschikken over een a-typisch kijkgedrag. Mau (82) en Susi (83) moeten niets hebben van grootschalige amusementsprogramma's, sportverslagen, trage talkshows en om maar niet te spreken van ... soaps. Zelfs voor het Journaal, dat zichzelf een monument van de Nederlandse televisiejournalistiek noemt, halen zij hun neus op.

,,Het journaal op de Duitse zenders is véél beter'', zegt Mau. ,,Overal hebben ze correspondenten. Neem het vliegtuigongeluk in Egypte. Neem de oorlog in Irak. Duitse journalisten namen geen genoegen met de Amerikaanse perspoule. Neem de aardbeving in het Iraanse Bam. Op de Nederlandse zenders krijg je dan commentaar van een meneer uit Washington, of van eentje uit Moskou. De Duitse zenders hebben overal eigen mensen zitten, zijn dus beter in de nieuwsverslaggeving, en door die ervaringen ter plekke zijn hun discussies, analyses en commentaren werkelijk voortreffelijk.''

Dus kijken de Aronsons vooral naar de Duitse zenders ARD en ZDF. Naar Monitor, zegt Susi, en naar Presseklub, het Mittagsjournal, Heute. Met als hoogtepunten het Auslandjournal van ZDF en Weltspiegel van de ARD.

,,Voor films, theater en concerten kunnen we 's avonds moeilijk de deur meer uit, dus halen we die letterlijk naar binnen, via Arte en TV-5'', zegt Susi.

Zodra de omroepgids binnen is, strepen ze afzonderlijk van elkaar de favorieten aan. En meestal zijn ze het eens, na 56 jaar huwelijk. Vooral de films laat op de avond of zelfs 's nachts zijn de moeite waard. Mau neemt ze dan op op video, die worden dan de volgende avond bekeken. Tenminste, zo ging het tot oktober van dit jaar.

,,Toen las ik opeens dat UPC Arte uit het standaardpakket haalde. Daar hadden wij zo vréselijk de pest over in. Over het feit dat zo'n bedrijf zoiets kan beslissen -en dan hebben we het nog niets eens over de prijsverhogingen die het bedrijf wil doorvoeren. Over de gemeente die onze kabel heeft verkocht, zonder eisen te stellen. Woedend waren we. Toevallig werden we die avond gebeld door een dame van UPC die ons andere UPC-diensten wilde aanbieden. Nou, ik heb haar afgebekt, en haar aangesproken over de gemeenheid van haar bedrijf.''

In, wat hij noemt, 'zijn onnozelheid' is hij in datzelfde gesprek wel ingegaan op haar aanbieding een extra pakket aan te schaffen, zodat Arte wel weer werd doorgeven, voor de somma van 14 euro per maand. Maar daar kwamen Mau en Susi snel van terug toen ze de volgende dag bij de televisiezaak op de hoek binnenliepen. Je moet gewoon een schotel nemen, kregen ze te horen. Voor 300 euro waren ze klaar. ,,We hebben UPC meteen afgebeld'', zegt Susi, en de installateur heeft direct in onze tuin een meting verricht of het signaal goed te ontvangen is.''

Dat was zo; alleen moesten er wel twee takken van de gouden regen af. Mau is linkshandig, en Susi rechts. Om beurten hebben ze de zaag gehanteerd. Maar het resultaat is er naar. De schotel staat op een fundament van stoeptegels, en er loopt een draad door de tuinaarde, via het terras naar de huiskamer uiteindelijk de tv in, waar het signaal voor een prachtig beeld zorgt. ,,Veel helderder dan via de kabel'', zegt Mau.

Voor de Aronsons is een wereld opengegaan. Niet alleen Arte, maar in totaal veertig kanalen, vooral regionale Duitse en Zwitserse, komen plots hun huiskamer binnen. Concerten, films, muziek en dans trekken voorbij, en op de teletekst-pagina's van de desbetreffende zenders kunnen de Aronsons de programmering lezen.

Behalve één dan. Op het ZDF Theater Kanal ontbraken deze. Dus faxte Mau de omroep met de vraag waar hij deze informatie kon vinden. Sindsdien wordt er door iemand in het Duitse Mainz elke maand een programma-folder op de bus gedaan, voor ene familie Aronson in Amsterdam, Holland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden