Tijd voor een nieuwe kunstbeurs

Nederland heeft er een kunstbeurs bij. Vanavond opent Amsterdam Art Fair in de voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein in Amsterdam. Initiatiefnemer is Wim van Krimpen, oud-directeur van het Gemeentemuseum Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam.

De nieuwe kunstbeurs vindt tegelijk plaats met de KunstRAI. Zit u elkaar niet in de weg?

"We zijn geen concurrenten. De KunstRAI is oorspronkelijk mijn kindje. Ik heb die beurs in 1984 zelf opgericht als hét kunstevenement van Amsterdam. Maar het heeft zich ontwikkeld tot een lifestyle-evenement. Daar is niks mis mee, maar er is hier ook behoefte aan een hoogwaardige kunstbeurs. De nadruk ligt bij ons op de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De veertig beste galeries uit Nederland zijn er met werk van tweehonderd kunstenaars uit binnen- en buitenland. We zijn bewust gelijktijdig open met de KunstRAI. We verwachten dat bezoekers ook heen en weer gaan pendelen."

Rotterdam heeft toch ook al een hoog aangeschreven beurs voor hedendaagse kunst?

"Miami heeft wel 21 kunstbeurzen. Er komen overal in de wereld steeds meer beurzen bij. De kunstwereld verplaatst zich naar internet en beurzen. Mensen vinden het prettig om veel galeries tegelijk te kunnen bezoeken. Afzonderlijk trekken ze lang niet zoveel publiek. In mijn eigen galerie zat ik soms dagen te wachten tot er eens iemand langskwam. Kunstbeurzen hebben ook een minder hoge drempel dan een galerie. Naast de verzamelaars trekken ze nieuw publiek."

Hoe is die enorme garage gevuld?

"De begane grond wordt in beslag genomen door beelden. Karel Schampers, oud-directeur van het Frans Hals Museum en Joost Declercq, directeur van het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle bij Gent, geven een beeld van de hedendaagse beeldhouwkunst met werk van onder meer Henk Visch, Maartje Korstanje en Krijn de Koning. Op de andere etages van Kunsthal Citroën zitten de galeries. En er is een pop-uprestaurant."

Wordt Amsterdam Art Fair een blijvertje?

"Beslist. Het zou mooi zijn als dat zou kunnen in een echte kunsthal, zoals ze in Rotterdam hebben. Anders gaan we met de beurs door de stad bewegen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden