Tijd voor een nieuwe generatie

Op de NK indoor atletiek ontbraken nogal wat atleten van naam. Dat gaf de doorbrekende generatie de kans zich in de schijnwerpers te plaatsen.

Waar waren ze gebleven, de toppers, de gearriveerden in het circuit? Het was even wennen dat de gevestigde namen van de deelnemerslijsten verdwenen zijn – meestal tegen wil en dank. Rutger Smith en Karin Rückstuhl (geblesseerd), Chiel Warners en Rens Blom (gestopt; van hen werd gisteren afscheid genomen), Bram Som en Arnoud Okken (niet fit) waren jarenlang de uithangbordjes van de vaderlandse atletiek. Zij ontbraken afgelopen weekend in Apeldoorn.

Daarbij voegden zich enkele atleten van de komende generatie. Adrienne Herzog meldde zich vorige week af omdat de langeafstands- en veldloopster zich op het buitenseizoen wil concentreren, Marcel van der Westen sukkelde met een blessure en wilde zijn deelname aan de EK in Turijn (begin maart) niet in gevaar brengen. Eugène Martineau volgt zijn eigen voorbereiding voor de EK, begin maart in Turijn.

Een van de atleten in de groei is Dennis Licht. Hij is al voor Turijn gekwalificeerd, waar hij op de 1500 meter zal uitkomen. Die afstand liet hij schieten in Apeldoorn, waar hij wel op de dubbele meters uitkwam en die wedstrijd overtuigend won. In één klap haalde hij bijna vier seconden van zijn persoonlijk record af. Dat doet de vraag rijzen wat nu eigenlijk zijn afstand is.

„Dat vragen er wel meer”, zegt hij met een vrolijke lach die kleur geeft aan de van hem afstralende motivatie. Dan komt zijn opmerkelijk antwoord: „Ik ben enorm allround met de nadruk op het zomerseizoen. Mijn echte liefde is de steeplechase. Die kun je indoor niet lopen en daarom pik ik binnen van alle afstanden wat mee. Ik train de 800 meter om mijn verzuringsgrens te testen. Vandaag liep ik de 3000 meter als voorbereidingswedstrijd voor het EK. Met respect voor mijn tegenstanders, ik wist vooraf dat ik de sterkste was. Ik zag het vooral als een training.”

Eigenlijk vindt de 24-jarige atleet de binnensport een hulpmiddel voor buitenatletiek. „Daar wil ik optimaal gebruik van maken om me op de steeple voor te bereiden. Dat ik mag meedoen in Turijn is natuurlijk fantastisch. Ik zal er alles voor doen om de finale te halen en ik ben pas tevreden als ik van mezelf weet dat ik dat ook gedaan heb – waar ik ook eindig.”

Licht noemt zichzelf nog niet doorgebroken. „Laat ik zeggen dat ik dit jaar een grote stap heb gezet.” Hij voelt zich exponent van de volgende generatie waaronder hij ook rekent 800 meter-lopers Yvonne Hak en Wouter de Boer, Robert Lathouwers (400 meter), Michel Butter en Adrienne Herzog (lange afstand). „En ikzelf dus. Wij zullen de Nederlandse atletiek in de komende jaren kleur moeten geven.”

Ook Patrick van Luijk hoort tot deze groep uitbottende neo-atleten, al loopt hij al vier jaar mee. De sprinter op de kortste afstand verraste zaterdag in de serie zichzelf en het publiek aangenaam door 6.66 te lopen, waarmee hij tweehonderdste binnen de limiet voor Turijn bleef. Die plaatsing had hij gisteren een mooi vervolg willen geven met een nationale titel, maar dat mislukte.

Eerst veroorzaakte de loper van Rotterdam Atletiek een valse start („Ik dacht dat-ie kwam, maar hij kwam niet”, zei hij over het startschot), in de herkansing maakte hij na tien meter een misstap. „Dan lig je meteen drie meter achter en is het afgelopen”, sprak hij berustend. „Die 6.88 heb ik in jaren niet gelopen. Op de 60 meter mag je niks fout doen. Ik was ontspannen, zat goed in mijn vel; het ligt dus niet aan spanning, maar aan techniek.” Ondanks de gehaalde limiet voelde zijn weekend als mislukt: „Ik had de titel moeten pakken en dat heb ik niet gedaan. Dat is puur balen.”

Op het spectaculaire slotnummer, de 60 meter horden, won Europees kampioen Gregory Sedoc met grote voorsprong (0.44 seconden) op nummer twee. Sedoc: „De vraag was niet: Win ik?, maar Hoe win ik? Ik vond dat ik voor het publiek een mooie tijd moest lopen.”

Dat was dit maal niet met een recordverbetering, maar de 7.60 was wel sneller dan zijn tijd waarmee hij op de EK van 2007 titelhouder werd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden