Tijd voor een 'echte' Inca

Hij is een cholo, een halfbloed uit de stad, en belichaamt de droom van elke Andes-bewoner: opgeklommen van schoenpoetsertje tot een in de Verenigde Staten opgeleide econoom, met bijpassend dik salaris, en aan zijn zijde een blanke prinses: de Belgische antropologe Eliane Karp. Een presidentskandidaat om je mee te identificeren.

redactie buitenland

Alejandro Toledo (54) is in luttele maanden uitgegroeid tot een fenomeen. Anders dan alle andere oppositiekandidaten zocht hij de mensen thuis op, en dan vooral in de Andes. Daarin lijkt hij op president Fujimori, die ging ook de indianendorpen af. Per fourwheel-drive, maar wel in poncho en traditoneel mutsje. In de bergdorpen is zo'n 15 procent van de stemmen te verdelen, en die kunnen de doorslag geven, vandaar.

Toledo weet wat armoede is. Hij is geboren in een straatarm gezin in Cabana, 400 kilometer ten noorden van Lima, in de Andes. Zeven van zijn zestien broers en zusters stierven jong. Op z'n zevende verhuisde hij naar de hoofdstad, waar hij begon als schoenpoetsertje. Maar hij had geluk: kon naar school en werd uiteindelijk doctor in de economie op de Amerikaanse Standford-universiteit.

Daar, in de Verenigde Staten, ontmoette hij zijn vrouw Eliane Karp, een antropologe van Belgisch-Poolse afkomst die behalve Frans nog zes talen spreekt, waaronder het indiaanse quechua, na het Spaans de tweede officiële taal in Peru.

Zijn bijnaam, van El Cholo, beschouwt Toledo als een geuzennaam, net als Fujimori trouwens, die El Chino wordt genoemd, de Chinees. ,,De cholo in de presidentszetel, de Chinees naar Japan'', riep hij zijn gehoor toe op campagne. Het is aan de 'echte' indianen van Peru, Inca's zoals hij, om na honderden jaren de macht over te nemen van de blanken en de al tien jaar regerende 'Chinees'.

Anders dan de president beantwoordt de breedsprakige Toledo volledig aan het beeld van de Latijns-Amerikaanse politicus. Hij zit al zo'n twintig jaar in het vak. Bij de verkiezingen in 1995 haalde hij een derde plaats, maar in stemmen bleef hij zo ver achter bij de winnaar Fujimori en de verliezer Perez de Cuellar dat niemand hem twee maanden geleden nog serieus nam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden