Tijd voor duurzame apps

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering: een bijeenkomst over duurzame apps.

Elke eerste vrijdag van de maand krijg ik steevast een uitnodiging in mijn inbox. Of ik ook naar de 'Apps for the Planet Show & Tell Session' kom? Het bleef tot op heden onduidelijk wat zo'n avond precies inhoudt. Dat stond er namelijk nooit bij. Ik verwachtte een groep nerds die elkaar in onbegrijpelijke taal zaken uitleggen waar de gemiddelde app-leek zoals ik, slechts hoofdschuddend naar zou kunnen luisteren.

Maar wie zo denkt, leert nooit iets bij.Dus registreer ik me via internet, print de uitnodiging mét barcode en begeef me naar het knusse Pakhuis de Zwijger. Dat is een café met daarachter allerlei zaaltjes waarin van alles wordt georganiseerd.

Vanavond gaan we het hebben over het bedenken, ontwerpen en bouwen van duurzame apps. Bestaat zoiets ook al, zult u zich vast afvragen, een organisatie die zich enkel bezighoudt met apps voor een betere wereld? Ja dus. Maar het is wel een heel kleintje. Hij bestaat namelijk uit één iemand, en dat is conceptontwikkelaar Casper Koomen.

Een jaar geleden richtte deze idealist een netwerk voor app-ontwikkelaars op, dat inmiddels uit een paar honderd leden bestaat. De aftrap van Apps for the Planet was een tweedaags zomerevenement waarop allerlei apps werden bedacht die de wereld, echt, een stukje prettiger kunnen maken. Neem de app 'Hospitalk', waarmee kinderen in een ziekenhuis met elkaar kunnen communiceren. Of de 'weggeef-app': waarmee je kunt zien bij wie je gratis spullen kunt ophalen.

Ik tref Casper met een biertje in het cafégedeelte van Pakhuis de Zwijger. De baliemedewerkster had me al gewaarschuwd: het zaaltje wat de organisatie heeft afgehuurd, is leeg. Ze zitten 'allemaal' in de bar.

Dat 'allemaal' was wat overdreven. Organisator Casper heeft namelijk maar twee gasten. En die lijken op het eerste gezicht niet zo'n zin te hebben alles over de geheime wereld van de app-industrie met uw verslaggever te delen. Eentje wil zelfs niet vertellen hoe hij heet. Even ademhalen. Koffie bestellen. En doorgaan. Niet elk groen evenement kan nu eenmaal een succesverhaal zijn met honderd knappe koppen, vijftien BN'ers en liters biologische bubbels. Als de mannen (en ik) van de eerste schrik zijn bekomen (dat er verder niemand is behalve zij) én de tweede (de derde gast blijkt ook nog eens een verslaggever) kan er eindelijk een gesprek worden gevoerd.

Even voorstellen: Thomas Adelaar, de eerste app-onderzoeker ter wereld en Tom van Arman, directeur van zijn eigen bedrijf Tapp (Tom- app).

Wat ze hier doen? Thomas is bezig met een onderzoek naar de daadwerkelijke kracht van duurzame apps. 'Zetten ze mensen echt aan tot ander gedrag?' En Tom is eigenlijk architect, een beroep dat verdomd veel lijkt op dat van app-ontwikkelaar. 'Het is hetzelfde proces: ontwerpen, bouwen, terugkoppelen.' Tom houdt zich bezig met apps die leegstand en braakliggende grond in Amsterdam inzichtelijker moet maken.

En Casper? Die is al lang blij dat er toch nog een discussie over duurzame apps op gang komt.

Deze app-leek luistert aandachtig en leert. Over wie er eigenlijk aan deze nieuwe industrie verdient. Casper: "Alleen Apple heeft al een half miljoen ontwikkelaars die allemaal 80 euro aan Apple betalen om hun platform te mogen gebruiken. Een maker krijgt tachtig cent per download en maar één procent van alle Apps haalt de tienduizend downloads". De apps waar deze app-makers jaloers naar kijken: 'Angry birds', 'buienalarm', 'WordFeud - of is dat geen app?' En de app-wensen: 'Eentje waarmee ik kan zien waar een werkplek is met wifi en goede koffie.'

En het bleef nog lang gezellig in het Pakhuisdie avond en vooral: interessant. Leermoment: dat zo'n lage opkomst ook een voordeel kan zijn, je kunt namelijk nog eens écht een gesprek voeren. Op naar het volgende mini-evenement.

Wat?

Apps for the Planet, een bijeenkomst over duurzame apps, ofwel 'apps die de planeet een beetje beter moeten maken'.

Waar?
In Pakhuis de Zwijger te Amsterdam

Wie waren er?

Thomas Adelaar, Casper Kommen, Tom van Arman. En ik.

Wat is een app eigenlijk?
Een app, ofwel applicatie, is een computerprogramma voor een smartphone.

Nog bubbels gedronken?
Nee, wel soja latte. De mannen dronken bier.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden