Tijd voor aparte meiden- en jongensklassen

Rugbywedstrijd van de mini's. Beeld Joyce van Belkom, HH
Rugbywedstrijd van de mini's.Beeld Joyce van Belkom, HH

Jongens raken al op de basisschool op achterstand. Splits de klassen op in jongens- en meidenklassen, aldus Siep de Haan, docent wiskunde aan het Bonifatius College te Utrecht.

Siep de Haan

Nu Hillary Clinton de 45-ste president van de Verenigde Staten gaat worden, is het de hoogste tijd om de emancipatie-agenda opnieuw te herzien. De vrouw als machtigste leider van de westerse wereld, dat lijkt het ultieme bewijs dat de emancipatie van vrouwen een groot succes is, en terecht. Nu is het de hoogste tijd om ook mannen de voordelen van de emancipatie te gunnen.

In de homowereld geldt al veel langer dat de emancipatie zich niet alleen beperkt tot één sekse. Lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen zijn succesvolle deelnemers van emancipatie. We spreken terecht van de emancipatie van de diverse LHBTI-gemeenschap. Elk jaar komt er een letter bij in deze afkorting en krijgt een volgende groep mensen extra aandacht.

Pamperen niet nodig

Emancipatie is niet alleen voor vrouwen. Jongens moeten er ook van profiteren. Gelijkwaardigheid en respect voor beide seksen dient de norm te zijn. De vrouwen hebben inmiddels enorme stappen gezet. De huidige generatie jonge meiden is helemaal niet zielig. Ze doen het hartstikke goed in de maatschappij. Pamperen van de jonge meiden hoeft niet meer, ze zijn assertief en zelfstandig genoeg. Ze zijn geen slachtoffers meer.

Uit recent onderzoek blijkt dat jongens in het onderwijs ondergesneeuwd zijn geraakt. De verschillen tussen meisjes en jongens worden steeds groter, in het nadeel van de jongens. Jongens groeien steeds vaker op zonder mannelijke rolmodellen in hun omgeving. Een derde van de ouders is gescheiden, waardoor een groot deel van de jongens zijn gescheiden van hun vader. Tijdens de basisschooltijd groeien de meeste jongens op in een omgeving die voornamelijk bestaat uit vrouwen. Meesters zijn niet beter, ze zijn anders.

Op de basisscholen zijn bijna geen meesters. Is dat erg? Het zou kunnen. Vrouwelijke docenten presenteren de lesstof misschien op een wat andere wijze dan mannen. De lesmethodes van vrouwen zijn misschien eerder succesvol richting de meisjes dan voor de jongens. Jongens horen en begrijpen zaken soms op een andere wijze. Vrouwen willen vaker samen praten, 'waarom-vragen' aan elkaar stellen, dit alles in een sociale omgeving. Jongens willen al doende leren, risico's nemen, ondernemen en samen concurreren in een competitieve omgeving.

Feit is dat jongens al vanaf de basisschool een achterstand hebben opgebouwd, een achterstand die ze vervolgens op de middelbare school niet of nauwelijks meer inhalen. Het aantal afgestudeerde meisjes is al jaren significant hoger dan het aantal afgestudeerde jongens op het hbo en de universiteiten.

Hoe kunnen we jongens hoger laten scoren? Splits de klassen op in speciale meiden- en jongensklassen. Qua roosters en docenten zijn hiervoor op middelbare scholen talrijke organisatorische oplossingen.

Sukkelige mannen

En dan nog iets. Laten we samen afspreken dat we stoppen met het ridiculariseren en kleineren van jongens en mannen. Dat levert niks positiefs op. In reclame-uitingen worden mannen steeds vaker in een ondergeschikte rol geframed. Eind van de vorige eeuw waren in de reclame de stereotype verschijningsvormen van mannen en vrouwen precies omgekeerd. Toen werden de vrouwen afgebeeld als kwetsbaar, machteloos en onderdanig. Tegenwoordig is een wat sukkelige rol in de reclame exclusief voor de man gereserveerd.

Waarom zou emancipatie maar over één sekse moeten gaan? Waarom onderscheid maken als het ook samen kan? Geef mensen, gay, lesbo, hetero, transgender, jongen of meisje een gelijkwaardige plek in onze maatschappij. Alleen dan is onze emancipatie gelukt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden