Tijd voor andere Fifa-baas

Een mooi gebaar van Michael van Praag om zich kandidaat te stellen als Fifa-voorzitter, vinden lezers. Aan de corruptie moet snel een eind komen.

Consequent

Voetbalbestuurder Van Praag stelt zich kandidaat als opvolger van de corrupte Fifa-voorzitter Blatter. Nobel of moedig? Het is een nuttige actie om de corruptie in de Fifa aan de kaak te stellen. Zo biedt hij financiers de ruimte om zijn campagne voor eerlijk voetbal te steunen. Dat vele bedrijven hem mogen gaan sponsoren, voor een eerlijk sportimago. Die promotie alleen al, zijn campagne, is een verbetering, ook als hij niet gekozen wordt. Het zou consequent zijn als Nederland niet naar gekochte toernooien gaat, zoals in Qatar en Rusland.

Henk Daalder Nuenen

Plan B

Moeten we trots zijn op de ambitie van Van Praag? Trots is niet het juiste woord. Feit is dat na jaren gesjoemel onder leiding van Blatter nu dan eindelijk mensen opstaan om aan dit wanbeleid iets te doen. Het is een mooi gebaar van onze Michael van Praag.

Mijn advies aan Michael is het volgende. Consulteer in je netwerk belangrijke voetbalminnende bobo's en ontvouw je plannen. Plan A is om de nieuwe voorzitter van de Fifa te worden. Plan B is om een nieuwe Fifa op te richten, de zogenaamde Viva. Gebruik de komende maanden om zoveel mogelijk Europese landen achter je te krijgen, niet zozeer om de nieuwe voorzitter van de Fifa te worden, dan wel om plan B in werking te stellen.

Om plan B te laten slagen: haal uit de andere continenten de belangrijkste voetballanden over om plan B te verwezenlijken. Een beetje omkopen mag in dit geval, want het is voor het goede doel. Denk hierbij aan kazen en tulpenbollen, maar ook aan waterwerken en dienstverlening. Kortom, neem spelers uit het bedrijfsleven mee. Met zo'n elftal moet het gaan lukken. Lange neus naar Sepp Blatter. Uiteraard blijft plan B uiterst geheim. Laat onze koopmansgeest weer eens herleven. Het gaat lukken, daarvan ben ik overtuigd.

Ko Rijkers Waalwijk

Beetje trots

Is M. van Praag een held waar we trots op zijn als ware hij admiraal De Ruyter? In Qatar en Brazilië stierven voetbalslaven en het gaat door; mensen geven hun leven in dienst van Koning Voetbal.

Van Praag is consequent omdat hij handelt naar zijn woorden: de tijd van oligarchen als Blatter hoort voorbij te zijn. Als Van Praag het voetbal (waar ik graag naar kijk) naar zijn ware proporties terugbrengt dan is hij consequent.

Een held om trots op te zijn? Eerder een oproep om zelf consequent te zijn en woorden ook in daden om te zetten. Zelf de handen uit de mouwen steken in een tijd van praatprogramma's over wat we hadden kunnen doen of wat anderen (beter) zouden moeten doen. Trots, nou ja, een klein beetje dan.

Wilfried Vanneste IJzendijke

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden