Tijd van waarschuwingen is in het voetbal voorbij

Supporters steken vuurwerk af op de F-tribune voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord, afgelopen zondag. (FOTO ED OUDENAARDEN, ANP)

Rotterdam en Amsterdam weren de komende vijf jaar uitsupporters bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax. Bij goed supportersgedrag wordt de maatregel mogelijk beperkt tot twee jaar.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam sprak na het beslissende overleg in Zeist gisteravond van een klap voor de echte voetballiefhebber. Het besluit om de eerstkomende jaren geen uitsupporters meer toe te laten bij duels tussen Feyenoord en Ajax heeft alles te maken met ’relschoppers, die geen knip voor de neus waard zijn’.

Aboutalebs voorganger Ivo Opstelten van Rotterdam, zijn ambtgenoot Job Cohen van Amsterdam, de KNVB en beide clubs waarschuwden vier jaar geleden al dat het afgelopen moest zijn met haatuitingen en fysiek geweld tussen wederzijdse supporters.

Voor zo’n waarschuwing was alle aanleiding. April 2005 was de klassieker in Rotterdam in chaos geëindigd. Tot in de woonomgeving van de Kuip werd gevochten tussen Feyenoord-hooligans en mobiele eenheid. Vandalen van Ajax misdroegen zich dezelfde dag in de treinen naar Rotterdam zodanig, dat Opstelten voor aanvang van de wedstrijd besloot hen uit het stadion te weren.

Kort hierop volgde de waarschuwing dat bij volgende ongeregeldheden supporters van de bezoekende club gedurende vijf jaar niet meer welkom zouden zijn. Van veel invloed op het wederzijdse supportersgedrag zijn deze dreigende woorden nooit geweest.

Rellen zoals in april 2005 in Rotterdam herhaalden zich niet, in ieder geval niet waar het de omvang van het geweld betrof.

Wel ging het in oktober van 2005 alweer mis. De spreekkoren in Rotterdam naar scheidsrechter René Temmink van de Amsterdammers waren langdurig en kwetsend. Manager competitiezaken Bert van Oostveen van de KNVB en Opstelten besloten de wedstrijd na een uur stil te laten leggen, maar zover kwam het niet. Juist op tijd zwakten de spreekkoren af en over de maatregelen werd nadien niet gesproken. Zowel Opstelten als Cohen gaf daarmee aan moeite te hebben met een maatregel, die de vele goedwillenden onder de ’kwaden’ laat lijden.

Meermalen riepen de directies van Feyenoord en Ajax hun zogenoemde supporters op zich te onthouden van kwetsende spreekkoren. „Er zijn grenzen aan wat wij toelaatbaar achten”, meldden zij najaar 2007. „Gezonde rivaliteit is mooi en hoort bij deze klassieker. Supporters kunnen hun club op allerlei manieren positief steunen (...). Maar verwijzingen naar bijvoorbeeld de jodenvervolging of het bombardement op Rotterdam kunnen en willen we niet tolereren.”

De gezamenlijke verklaring was mede een uitvloeisel van incidenten rond Ajax-Feyenoord, eerder dat jaar. In ’sfeervak’ 410 in de Arena werd toen een spandoek ontrold dat het oorlogsbombardement op Rotterdam moest voorstellen. Tijdens het ontrollen werd op dit vak een rookpot ontstoken en zongen hooligans kwetsende spreekkoren naar de Rotterdamse aanhang. Ook dit geval zagen de burgemeesters van beide steden door de vingers.

Met Cohen en zijn goede bekende Ahmed Aboutaleb als nieuwe burgemeester van Rotterdam zijn nu knopen doorgehakt. Bij aankomst zondag in Amsterdam werd de aanhang van Feyenoord bekogeld met flessen. Dertig hooligans van Ajax werden opgepakt. In vak 410 werd, met een dicht stadiondak, rookvuurwerk afgestoken. Iemand riep door een megafoon ’Bommen op Rotterdam’. Hij kreeg lichte bijval. Dat laatste kregen ook enkele Feyenoordaanhangers die, voorlopig voor het laatst op weg naar de trein ’Hamas, Joden aan het gas’ scandeerden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden