'Tijd van onderhandelen met IJsland is nu voorbij'

Minister Jan Kees de Jager (Financiën). Foto: epa

'Ik ben zeer teleurgesteld dat het Icesave-akkoord het niet gehaald heeft', zegt minister Jan Kees de Jager (Financiën). 'Dat is niet goed voor IJsland en ook niet voor Nederland. De tijd van onderhandelen is nu voorbij.' De Jager wil dat de rechter zich uitspreekt over de voortdurende Icesavezaak.

Ook de Britse staatssecretaris Danny Alexander van Financiën noemde het teleurstellend dat het volk van IJsland tegen het akkoord lijkt te hebben gestemd. 'Natuurlijk zullen we de wil van het IJslandse volk in deze zaak respecteren', aldus Alexander. 'We zullen moeten praten met onze internationale partners, niet in de minste plaats met de regering van Nederland. Het ziet er nu naar uit dat dit proces in de rechtbanken zal eindigen.'

Eerder tikte de vrijhandelsassociatie EFTA IJsland op de vingers omdat het niet voldeed aan de terugbetalingsafspraken met Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De EFTA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland met als doel de onderlinge vrije handel te bevorderen. Tussen de EFTA en de Europese Unie zijn onderlinge afspraken gemaakt.

IJsland is Nederland en het Verenigd Koninkrijk nog miljarden schuldig die deze landen hebben voorgeschoten om de spaarders van de omgevallen internetbank Icesave te compenseren. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard.

De Jager zegt er onverminderd vanuit te gaan dat het geld terugbetaald zal worden, inclusief rente. IJsland zal nog altijd aan zijn internationale verplichtingen moeten voldoen, aldus De Jager. Nederland zal zich volgens hem met het Verenigd Koninkrijk beraden op vervolgstappen.

Tweede Kamerlid Mark Harbers(VVD) noemt de beslissing van het volk 'koppig en dom'. 'Ze zitten daar blijkbaar nog in de stand: we moeten dit niet terugbetalen', zei Harbers. 'Nederland moet vooral niet meer heronderhandelen en nu de gang naar de rechter maken. Wat de VVD betreft gaan wij het ook hard spelen. We hebben al vaker gezegd dat Nederland het EU-lidmaatschap van IJsland moet blokkeren als het land niet meewerkt. En ook wil ik in debat met het kabinet over de leningen die het IMF verstrekt aan IJsland. Die zijn toegezegd op voorwaarde dat IJsland een akkoord zou bereiken met Nederland en het Verenigd Koninkrijk.'

Gedupeerde Nederlandse spaarders willen dat de minister nog deze week de IJslandse regering voor de rechter sleept. Dat is de reactie van Icesaving, een organisatie waar 250 grote spaarders zich hebben aangesloten. Volgens de organisatie heeft verder praten met de IJslanders volstrekt geen zin. De spaarders verwachten dat een snelle, voor Nederland gunstige uitspraak, mogelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden