Weblog

Tijd van machtsbeluste mannelijke politici is voorbij

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Copyright Dirk Hol. Beeld
CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Copyright Dirk Hol.

Vandaag spreken Jan Peter Balkenende en Maxime Verhagen met Barack Obama. Ik zou wel om een hoekje willen gluren: hoe gaat dat toe en waar zullen ze het over hebben?

Kathleen Ferrier en Tweede Kamerlid CDA

Ongetwijfeld staat Afghanistan op de agenda. De succesvolle “Dutch approach” , de fameuze 3D benadering waarbij Development (Ontwikkelingssamenwerking) Diplomacy en Defense in nauwe samenwerking een groot verschil maken in Afghanistan.

Taliban laten zich niet verslaan met wapens alleen, daar is meer voor nodig: een bevolking die niet afhankelijk is van hen en dus van de drugsproductie. Dat heb ik mij gerealiseerd toen ik een keer met de vaste Kamercommissie Defensie in Uruzgan was.

Op grond van dat besef ontwikkelde ik een plan voor alternatieve agrarische productie, zoals saffraan, abrikozen en amandelen. De minister voor ontwikkelingssamenwerking heeft 10 miljoen beschikbaar gesteld voor dit zogenaamde Plan Ferrier. Ik ben er best trots op dat dit plan nu echt vruchten -letterlijk en figuurlijk!- begint af te werpen en steeds meer boeren in Zuid Afghanistan voor hun inkomsten niet of minder afhankelijk zijn van de papaverteelt.

Ik hoop dat vandaag in de oval office ontwikkelingssamenwerking ook breder aan de orde zal komen. De speech die Obama in het parlement van Ghana gehouden heeft, biedt daar alle aanleiding toe. CNN heeft de speech compleet en live uitgezonden.

In Suriname, waar ik toen was, hebben de woorden van Obama indruk gemaakt. Met name zijn uitspraak dat sterke instituties voor ontwikkeling belangrijker zijn dan sterke mannen, sloeg goed aan. Zéker bij de vrouwelijke politici die deelnamen aan de masterclasses voor politici, die ik daar samen met Frans Weisglas gegeven heb.

En het is wáár: veel problemen in ontwikkelingslanden komen voort uit zwakke instituties waardoor machtsbeluste politici, meestal mannen, alle ruimte krijgen te doen wat ze willen. En als het fout gaat en de bevolking wordt voor de zoveelste keer het slachtoffer, wijst men naar de voormalige kolonisator en verwacht men miljarden euros ontwikkelingshulp.

Goed dat Obama erop gewezen heeft dat die tijd voorbij is. Het gaat niet meer om ontwikkelingshulp, maar om ontwikklingssamenwerking. Partnerschappen moeten centraal staan in onze klein geworden wereld en landen zijn zelf verantwoordelijk voor het aanpakken van mensonterende problemen zoals corruptie, het massaal verkrachten van vrouwen en meisjes als oorlogsinstrument of het inzetten van kinderen in gewapende strijd.

Afgelopen week in Suriname ben ik weer onder de indruk geraakt van de kracht van Surinaamse vrouwen bij de aanpak van problemen. Het is goed dat organisaties zoals het Vrouwen Parlement Forum en E-Quality zich ervoor inzetten die kracht ook zichtbaar te maken. Voor de ontwikkeling van Suriname is te hopen dat vrouwen in alle geledingen van de samenleving en instituties de ruimte krijgen die hen toekomt.

En het is zeker te hopen dat de traditionele politieke partijen, die nog steeds varen op de oude politici van weleer, inzien dat zonder het benutten van deze bijzondere vrouwelijke kracht ze geen verkiezingen meer zullen winnen. Zelfs die van volgend jaar niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden