Tijd om tijgerbloemen te planten

Het tuinieren en ook het mesten op 'gevoel' neemt een beetje af in de tuinclub. Iedereen is door ervaring wijzer geworden. Erica's, azalea's en andere zuurminnende planten die na een tuinenreis door Gelderland massaal waren aangeschaft - we strooien er wel een dikke laag turf onder - voelden zich niet thuis op ons kalkrijke zand. Vooral de rododendron kan dat meteen zo aanstellerig demonstreren door geknepen en hangend blad zodat iedereen het ziet. Je moet je dan bij tuinbezoekers doorlopend verontschuldigen, ook voor de armetierige Skimmia japonica, die het pruilen van de rodo's afkijkt.

Van die grote verhalen over turf strooien komt aan de kust niets terecht, ook cacaodoppen, tussen hosta's gestrooid tussen om slakken te weren (helpt echt), waaien vroeg of laat de wijde polder in. Wat overgebleven is van de reis naar het oosten is een mooie kuip Rhododendron dauricum die redelijk wintergroen is, vorstbestendig en slechts anderhalve meter hoog en breed.

Skimmia x confusa 'Kew Green' met glanzend aromatisch groen blad neemt nu genoegen met een ronde stenen spoelbak uit een jeugdherberg want het hele voorjaar zijn er zoetgeurende roomwitte bloemen met goudgele helmknoppen. De hoogte en breedte van deze heester bedraagt ruim één meter.

De meeste tuiniers hebben nu wel een grondmonster laten nemen en wat van de mestvoorschriften toegepast. In de herfst is er kalk gestrooid en licht ondergeharkt want kalk bevordert de opname van voedingsstoffen. Een teveel aan stikstof bevordert de bladgroei en de aanmaak van suikers die niet direct door de hele plant kunnen worden opgenomen. Daar weten luie luizen dan wel raad mee. De resultaten van verstandig mesten zijn nu al zichtbaar want de rode spruiten van de pioenrozen bijvoorbeeld zien er veelbelovend vlezig uit. Voor de winter zijn de planten flink in de goed verteerde mest gezet, royaal gevoede planten zijn immers sterk en kunnen heel wat hebben.

Het decoratieve rode blad van de pioenen wordt in bijna alle tuinen gecombineerd met blauwe druifjes, Muscari armeniacum. Dit is de 'gewoonste' blauwe druif die ook samen met tulpen, primula's, pulmonaria's (longkruid) en muurbloemen in perken wordt gebruikt. In borders en tussen vaste planten is Muscari latifolium geschikter door het enkele brede blad en de zeer houdbare bloemtoorts die aan de top lichtblauw is terwijl het onderste deel bestaat uit steriele donkerblauwe bloempjes.

Vooruitzien werpt in deze weken weer ruimschoots zijn vruchten af! Het toch maar planten van bollen in het koude najaar tussen natgeregende planten geeft nu veel kijkplezier. Blauwe Anemone coronaria (de gewone plukanemoon) is tussen paarse hangende klokjes van Fritillaria meleagris (kievitsbloem) terechtgekomen op een vochtige plaats. Groepjes frele witte Allium zebdanense vervullen een gipskruidfunctie tussen kleine narcissen en de witte klokjes van stoerder gebouwde Allium triquetrum (driekantig look) verdringen zich bij honderden tussen blauwe boshyacinten (Hyacinthoides hispanica), gele paardenbloemen en frisgroen zevenblad. De boshyacinten zijn ook heerlijk om te zien in een ondergrond van niet woekerende Lamium maculatum zoals 'Pink Pewter' met zachtroze bloemen en zilverachtig blad, 'Shell Pink' met snoepjesroze bloemen en 'White Nancy' met witte bloemen en zilverwit blad, schitterend in de schaduw.

Het is nu tijd om er Tigridia pavonia (tijgerbloem) tussen te planten voor bloei in juli en augustus. Ze zijn op kleur te koop, dus grote komvormige witte bloemen met een rood gespikkeld hart of goudgele met een hart dat gevuld is met bruinrode spikkels. De uit Mexico afkomstige bollen hebben fraai groen zwaardvormig blad dat goed te gebruiken is tussen vrouwenmantel en hosta's om bladvormen af te wisselen. De andere bijnaam, eendagsbloem, is misleidend. Weliswaar sluiten de bloemen zich in de namiddag, maar er komen elke dag nieuwe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden