Tijd om ons te verdiepen in het zelf maken van drank

over drank


Meneer Wateetons


Uitgeverij Carrera, euro30,-


****


Begin januari is altijd het moment dat een groot deel van de mensheid overstapt op gezond eten. Na al het kerstgeweld en de frituursels van oud en nieuw is iedereen toe aan groentesappen en fruitshakes.


Een goed moment om 'Over drank' van meneer Wateetons te bespreken. Nee, dat heeft dus niks met sapjes te maken, maar wel veel met alcoholische drank. Tijd voor verlekkerd lezen en ons verdiepen in het zelf maken van drank. Die moet over het algemeen toch een tijdje staan gisten, dus tegen de tijd dat we onze gezondheidsvoornemens alweer lang en breed zijn vergeten, staat er een bijzonder slokje klaar.


Meneer Wateetons kennen we van de eerdere boeken 'Over worst', 'Over rot' en 'Over rook'. Hij schrijft niet alleen over de praktische kant van de onderwerpen, maar laat juist de theorie erachter uitgebreid aan bod komen.


Nu dus drank. Na een korte inleiding zijn de eerste pagina's van het boek gewijd aan de gevaren en verboden van drank - dan hebben we dat maar gehad. De effecten van alcohol op het lichaam worden beschreven en wat er tegen gedaan kan worden. Hoewel dat na het nuttigen van meer dan twintig standaardglazen niet meer opgaat, volgens meneer.


Daarna legt meneer Wateetons fijntjes uit dat het in ons land echt bij wet verboden is om zelf te stoken. Als je al een stookketel in je bezit hebt, kun je een boete krijgen van rond de achtduizend euro. Als we dit allemaal goed in de oren hebben geknoopt, gaan we over tot het maken van de drank.


Wijn van druiven natuurlijk, maar onder andere ook van wortelen en berkensap worden behandeld in het eerste hoofdstuk. Daarna volgen de bieren en gedistilleerde sterke drank. Voor het zelf maken van drank heb je behoorlijk wat apparatuur nodig. Nou is meneer niet voor een gat te vangen, dus legt hij geduldig en uitgebreid uit hoe je zelf een distilleerketel bouwt, koelspiralen maakt en met behulp van een boormachine zelf een filterkuip knutselt.


Bij het schrijven van een dergelijk boek neem je natuurlijk een bepaald risico. Eenieder die na het lezen van dit boek zelf thuis aan het stoken slaat en daar stomdronken uit tevoorschijn komt, kan de schuld geheel en al in de schoenen van meneer Wateetons schuiven.


Om daar bij voorbaat onderuit te komen is er aan het boek een zogenoemde disclaimer toegevoegd. Weliswaar opgesteld in braille, maar het gebaar is daar. Meneer treft geen enkele blaam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden