'Tijd niet rijp voor meer bevoegdheid Brussel'

Van onze correspondent BRUSSEL - De controle van de Europese Commissie op fusies en overnames zou moeten worden versterkt. Maar de lidstaten voelen daar helaas niets voor. “De tijd is niet rijp voor een uitbreiding van de bevoegdheden van Brussel”, constateerde EG-commissaris Van Miert, die gisteren kwam vertellen welk voorstel de Europese Commissie net zal doen.

Van Miert toonde zich teleurgesteld over de houding van vele lidstaten, die te allen tijde willen voorkomen dat zij bevoegdheden aan Brussel kwijtraken. “Het heeft geen zin een voorstel in te dienen dat geen enkele kans van slagen heeft”, zei de Belgische EG-commissaris, verantwoordelijk voor mededinging. De Europese fusieregeling werd na twintig jaar touwtrekken in 1990 van kracht. De EG-landen waren het eens dat bedrijfsfusies die de Europese marktverhouding verstoorden door de EC moesten worden beoordeeld.

Kleinere fusies die alleen op nationale schaal invloed hebben op de concurrentieverhoudingen, mochten de lidstaten zelfstandig beoordelen.

Er zijn duidelijke regels opgesteld om onderscheid te maken tussen grote en kleine fusies. Wanneer de betrokken ondernemingen gezamenlijk een wereldwijde omzet hebben van meer dan 11 miljard gulden, en hun omzet in de EG meer bedraagt dan 550 miljoen gulden, mag hun fusie groot genoemd en moet deze van Brussel het groene licht krijgen.

Uitgezonderd zijn fusies van ondernemingen, die het grootste deel van hun omzet in een enkele lidstaat realiseren. Ook dat mag een EG-land zelf beoordelen.

Volgens afspraak zou binnen vier jaar worden bekeken of deze criteria voldoen. Volgens de Europese Commissie is er alle aanleiding de criteria te wijzigen. Zij constateert dat veel te veel fusies niet aan Brussel hoeven te worden aangemeld, maar wel degelijk invloed hebben op de concurrentie. Daarom wil de EC de grenswaarden verlagen tot 4,4 miljard gulden totale omzet en 220 miljoen gulden voor de omzet in de EG.

Brussel krijgt dan jaarlijks zo'n 110 fusies of overnames te beoordelen tegen 60 onder de huidige regeling. Maar de meeste lidstaten stellen dat de Commissie in het gros van die extra gevallen geen andere beslissing neemt dan de nationale autoriteiten nu doen. Er is dus geen reden om de regeling te veranderen. Bovendien zorgt de inflatie er toch al voor dat steeds meer fusies onder jurisdictie van Brussel vallen. Ook de uitbreiding van de EG met nieuwe lidstaten zorgt daarvoor, vanwege het criterium 'omzet in de EG'. Van Miert zei gisteren nog altijd te vinden dat de genswaarden verlaagd zouden moeten worden. Een uitbreiding van de controle van de EG op fusies is van vitaal belang voor het functioneren van de interne markt, aldus de EG-commissaris.

Over de resultaten van de fusieregeling tot nu toe toonde Van Miert zich meer dan tevreden. De Commissie kreeg tot nu toe 159 gevallen te beoordelen. Zeventien daarvan bleken buiten de jurisdictie van Brussel te vallen. Van de resterende 142 gevallen kreeg 90 procent binnen een maand het groene licht. In vijftien gevallen werden aan de fusie voorwaarden verbonden, bij voorbeeld het afstoten van bepaalde activiteiten om een dominante marktpositie te voorkomen. Een verbod kondigde Brussel slechts in een geval af: bijna twee jaar geleden werd er een stokje gestoken voor de overname van de Canadese helicopterfabrikant De Havilland door het Franse Aerospatiale en het Italiaanse Alenia. Dat verbod leidde tot grote onenigheid, binnen de Europese Commissie zelf en met de betrokken lidstaten Frankrijk en Italie. Volgens Van Miert werkt de Europese fusieregeling tot vollle tevredenheid van het bedrijfsleven. De grote Europese onderneming zouden juist geen bezwaar hebben tegen een uitbreiding van de bevoegdheden van Brussel. Van Miert noemde het terugtrekken van het voorstel gisteren dan ook een tijdelijke zaak. Hij hoopt dat over drie jaar de tijd alsnog rijp is voor zijn voorstel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden