Tijd is geld, ook als het erom gaat een zwak euroland op de been te houden

Eurogroep laat Grieken bungelen Nog geen besluit over nieuwe lening

GIJS MOES | BRUSSEL

Het is een klassieker uit de filmgeschiedenis: James Dean en zijn tegenspeler Corey Allen rijden ieder met de auto vol gas naar een afgrond. Wie het eerste uit de wagen springt, is in de film 'Rebel without a cause' een chicken, een lafaard. Het wordt Allens dood, tot wroeging van Dean.

Ook de eurolanden zijn in zo'n gevaarlijk spel verwikkeld. Iedereen ziet het bankroet van Griekenland van verre aankomen, maar niemand wil toegeven. Dus worden noodzakelijke beslissingen uitgesteld. "We laten ons niet onder druk zetten", zei minister Dijsselbloem (financiën) gisteren bij aankomst in Brussel voor overleg met zijn collega's.

Griekenland heeft meer geld nodig en extra tijd. Dat laatste is nauwelijks meer een discussie, bijna iedereen is bereid de Grieken twee jaar extra te geven om hun begroting op orde te krijgen. Als dat maar geen extra geld kost, heeft Dijsselbloems voorganger De Jager altijd volgehouden -en daarin is voor de Nederlandse regering niets veranderd.

Maar tijd is geld, ook als het erom gaat een zwak euroland op de been te houden. Ruim 32 miljard euro extra is de komende jaren nodig voor Athene, dat hebben de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds becijferd in hun langverwachte rapport. Een eerste versie van dat trojka-rapport lekte gisteravond uit via het financiële persbureau Bloomberg.

Die 32 miljard euro - naar schatting - komt bovenop twee eerdere, nog lopende reddingspakketten van 110 miljard en 130 miljard euro. Die bedragen worden uitgekeerd in termijnen, of tranches, op voorwaarde dat Griekenland voldoende bezuinigt en de economie hervormt.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en Finland bestaat grote weerstand tegen het opnieuw trekken van de portemonnee voor de Grieken. De Tweede Kamer en de Bondsdag zijn zeer sceptisch, het verhaal dat dit echt de laatste keer zal zijn, valt nauwelijks te verkopen.

Door de onderlinge verdeeldheid tussen de eurolanden was een besluit gisteravond niet mogelijk. Maar zeer binnenkort moet wel besloten worden of Griekenland nu een grote tranche van 31,5 miljard krijgt, uit de eerder toegezegde leningen.

Dat Athene voldoet aan de voorwaarden, ontkent bijna niemand. Het Griekse parlement heeft - met veel tegenzin - de afgelopen week nieuwe, vergaande bezuinigingen en een noodbegroting voor volgend jaar goedgekeurd.

Griekenland heeft het geld dringend nodig. Het land zou vrijdag al failliet kunnen zijn, als het vijf miljard euro aan leningen moet aflossen. Voor dat probleem bestaan wel technische oplossingen, zoals het uitschrijven van kortlopende leningen. De ECB lijkt bereid mee te werken aan zo'n oplossing.

De ministers vergaderen later deze week naar verwachting opnieuw, om de knoop echt door te hakken. Als het goed is, hebben ze dan ook een ontbrekend deel van het trojka-rapport gekregen: de schuldanalyse. Daarin staat hoe de Griekse staatsschuld zich de komende jaren zal ontwikkelen.

Die analyse is het moeilijkste punt voor de experts. De afspraak is dat de Griekse staatsschuld in 2020 onder de 120 procent daalt. Dat doel - het dubbele van het maximum volgens het stabiliteitspact voor de euro - lijkt onhaalbaar. De Grieken hebben tenminste twee jaar langer nodig, maar zelfs 120 procent in 2022 wordt nog lastig.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden