TIJD handel Jocelyn Dentand, optiehandelaar

Wilfred van der Poll

Fransman Jocelyn Dentand (30) werkt voor een optiehandelaar in Amsterdam. „Waar we in handelen? In toekomstverwachting, zou je kunnen zeggen. Preciezer gezegd: in manieren om je tegen de onzekerheid van de toekomst te beschermen – of juist om te gokken op de kansen die de toekomst biedt. Het is net hoe je het wilt zien. Tijd is je vriend. Of je vijand.

Derivaten zijn geen harde, tastbare producten. Ze geven je de mogelijkheid om iets – goud, graan, of aandelen – te kopen of verkopen in de toekomst tegen een prijs die je vandaag afspreekt. Dit kan met een bindend contract, dan heet het futures. Beide partijen weten dan zeker dat de koop of verkoop door zal gaan. Maar we handelen ook in opties: die geven je alleen de mogelijkheid – niet de plicht – om een product tot een bepaald tijdstip in de toekomst te kopen of verkopen voor een prijs die je vandaag overeenkomt. De risico’s zijn bij opties groter, maar ook de mogelijkheden.

De prijs van derivaten hangt af van de ontwikkelingen op de markt, die we daarom op de voet volgen. Er zijn tientallen concurrenten die allemaal precies hetzelfde doen als wij en iedereen probeert de prijs zo snel mogelijk aan te passen aan de markt. Wie het snelst is, wint. Elke milliseconde telt.

Deze aanpassing van de prijs aan de markt verloopt geautomatiseerd. Extra snelheid valt daarom enkel te behalen op een betere techniek. Een nóg snellere netwerkverbinding. Een nóg betere computer. En die computer fysiek nóg dichterbij de beurs zien te krijgen, de lijnen – letterlijk – zo kort mogelijk houden. We bouwen onze software zelf, omdat we de bestaande programma’s op de markt te traag vinden.

We zien het direct als we de snelste zijn: dan loopt de teller op. Winst in tijd is winst in geld. Daarom investeren we veel geld in tijd. Wie dat niet doet, is ten dode opgeschreven. In onze branche is het heel normaal om miljoenen uit te geven aan een betere netwerkverbinding tussen twee locaties, die dan een paar extra milliseconden oplevert.

Als ik thuiskom, stap ik een andere wereld binnen. In de beurs is geld een getal met een hele hoop nullen en is tijd een kwestie van milliseconden. Die grootheden zijn niet over te zetten naar mijn privéleven. Dat vind ik wel prettig: thuis doe ik het rustig aan. Laatst heb ik een nieuw horloge gekocht dat je met de hand moet opwinden. Met dat ritueel begin ik mijn dag.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden