Column

Tientallen witte billen in het gras

Wielrenners tijdens een plaspauze op het wereldkampioenschap wielrennen in 2012. Beeld anp
Wielrenners tijdens een plaspauze op het wereldkampioenschap wielrennen in 2012.Beeld anp

Af en toe zie je het tijdens de Tour de France op tv. Een rij renners in de berm, met hun billen leunend tegen de stang van hun fiets. Als je beter zou kijken, zou je zien dat elke renner een straaltje vocht in het gras laat landen. Maar de camera zwenkt meteen weg. Want dit hoort niet in beeld: wielrenners die plassen.

Marijn de Vries

Maar natuurlijk plassen wielrenners. Niets menselijks is hen vreemd. Als je uren op de fiets zit en veel drinkt, dan moet je vanzelf een keer. Zelfs tijdens een wedstrijd. Hetzelfde geldt voor ons, vrouwelijke wielrenners. Kennelijk is dat fenomeen het meest fascinerende onderdeel van de hele vrouwenkoers, want het nieuwsgierige "Even iets heel geks hoor. Plassen jullie ook tijdens een wedstrijd?" is de vraag die ik het vaakst voorgeschoteld krijg.

Bij mijn bevestigende antwoord worden ogen steevast zo groot als schoteltjes. "Maar... hóe dan?" Mannen kunnen snel plassen. Maar vrouwen! Die plassen traag. Daarbij: je helemaal uitkleden en in het gras hurken is toch onmogelijk tijdens een wedstrijd. Dat is volgens 'kenners' ook de reden dat vrouwenkoersen nooit langer zijn dan honderdvijftig kilometer: langer dan drieënhalf uur kunnen vrouwen het niet ophouden.

Koersbroekspijpje
Onzin natuurlijk. Wij kunnen ook heel snel plassen, zelfs tijdens een koers. Gewoon shirt uit, bretels af en broek naar beneden. Of, veel sneller én decenter: koersbroekspijpje opzij en hurken. Dat is mijn methode. Niemand ziet je billen en je kunt veel sneller weer tussen de volgauto's kruipen om terug te komen in het peloton.

Onlangs was Rudi Kemna, de ploegleider die zaterdag Marcel Kittel en zijn mannen naar de eerste gele trui van deze Tour coachte, ploegleider bij ons. Voor het eerst van zijn leven in een vrouwenkoers. Toevallig moest ik net tijdens die wedstrijd plassen. Toen hij me zag stoppen, parkeerde Rudi de ploegleiderswagen respectvol een stukje vóór de plek waar ik was gaan zitten, om me indien nodig te helpen met terugkomen. Alles verliep fluks, ik had zijn hulp eigenlijk niet eens nodig.

Kennelijk had Rudi stiekem toch een beetje bekeken hoe ik dat nu deed. Want toen we gefinisht waren, vroeg hij me waarom ik eigenlijk met mijn gezicht naar de weg was gaan zitten en niet met mijn rug. Best een gekke vraag, vond ik, want ondanks dat je bij mij geen blote billen ziet, hoef ik niet zo nodig mijn achterwerk aan de hele karavaan te showen. Ik had dus geen moment overwogen het anders te doen. Maar, realiseerde ik me, voor mannen is dat anders: zo gauw die met hun gezicht naar de volgwagens gaan staan, ziet iedereen hun geslachtsdeel. Gewend als hij daaraan is, was dit misschien toch niet zo'n rare vraag van Rudi.

Dus ik voorzag hem met liefde van nog wat meer achtergronden omtrent het vrouwenplassen. In deze koers ging ik in m'n eentje in de berm zitten, maar meestal gaat het plassen georganiseerd. We roepen gewoon een beetje rond in het peloton. Voor je het weet heb je een clubje van vijf en dan kun je na de sanitaire stop samen terugrijden naar het peloton.

Plassessies
Het grappigste dat ik ooit heb meegemaakt, is een heel peloton dat neerzeeg in de berm toen we tijdens de Giro op een passerende trein moesten wachten. Tientallen witte billen in het gras. De toeschouwers die in tuinstoelen en met koelboxen langs de kant zaten, wisten niet wat ze overkwam.

Op dit moment zit ik weer in de Giro voor vrouwen. We hebben de afgelopen dagen rond Napels gekoerst. Het is bloedheet, we drinken liters vocht en de komende dagen zullen er, als de koers even stilvalt, ongetwijfeld weer plassessies plaatsvinden. Mooi hè, dat u nu weet dat wij vrouwen dat ook doen - en zelfs hoe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden